Svijet

IZ VOZA U PARIZU NESTALA TORBA OD KOJE ZAVISI BEZBJEDNOST HILJADE LJUDI! U njoj bio lap-top sa OSJETLJIVIM podacima

Autor Jana Desovski

Iz voza u Parizu nestala torba u kojoj su osjetljivi podaci i od koje zavisi bezbjednost hiljade ljudi na Olimpijskim igrama.

Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić

Kako je prenijela francuska televizija BMFTV, kompjuter i USB fleševi sa bezbjednosnim planovima Olimpijskih igara ukradeni su iz voza na stanici Gare du Nord i pokrenuta je istraga.

To je sada otvorilo veliki slučaj pet mjeseci prije početka Olimpijskih igara u Parizu. Zaposleni u pariskoj gradskoj kući javio se ovog ponedeljka, nakon što je primijetio krađu njegove torbe nekoliko trenutaka nakon što je ušao u voz za Krel sa stanice Gare du Nord u Parizu, saznaje BFMTV iz policijskog izvora. 

"Osetljive informacije"

Bilo je 19:30 kada je 56-godišnji inženjer otvorio vrata policijske stanice Gare du Nord da prijavi krađu. Unutra je, kako je rekao, bio poslovni računar i dva USB fleša sa osjetljivim podacima, uključujući planove za obezbjeđenje ovogodišnjih Ljetnjih olimpijskih igara.

Konkretno, radi se o olimpijskim planovima bezbjednosti za gradsku skupštinu Pariza, koja planira da rasporedi skoro 2.000 agenata, uključujući službenike opštinske policije, za vrijeme Olimpijade (26. jula do 11. avgusta).

Otvorena istraga

Prema prvim istragama, krađa se dogodila između 18.30 i 19.00 dok je žrtva sjedjela u vozu koji je stao na peronu 18 Gare du Nord. Zaposleni je u izvještaju rekao da je torbu stavio u kupe iznad svog sjedišta prije nego što je primijetio krađu. Za uviđaj su odgovorni regionalni istražitelji bezbjednosti saobraćaja (SRT). Koriste se i snimci video nadzora sa Gare du Nord. Gradska skupština Pariza nije odmah komentarisala incident.

Snažna pokrivenost Olimpijskih igara u Parizu

Tokom Igara, koje se održavaju od 26. jula do 11. avgusta, biće zaposleno dvije hiljade policajaca i oko 35.000 radnika obezbjeđenja. Pariz je bio poprište terorističkih napada velikih razmjera, poput napada u Bataclanu 2015. kada su islamistički ekstremisti upali u muzičku salu i otvorili vatru na terasama kafića, ubivši 130 ljudi.