Svijet

SUKOB SA RUSIJOM NEIZBJEŽAN AKO ZAPAD POŠALJE VOJSKU! Moskva: "Ove zemlje moraju to da procijene i budu svjesne"

Autor Uroš Matejić

Dmitrij Peskov je naglasio da bi sukob sa Rusijom bio neizbježan ako zapadne zemlje pošalju trupe u Ukrajinu.

Izvor: Artyom Geodakyan / Sputnik / Profimedia

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da bi sukob sa Rusijom bio neizbježan ako zapadne zemlje pošalju trupe u Ukrajinu, prenosi CNN. U stvari, francuski predsjednik Emanuel Makron je rekao u ponedeljak kako ne isključuje slanje francuskih kopnenih snaga u Ukrajinu kao podršku Ukrajini.

Peskov je istakao da ove vlade treba da razmotre da li je takav potez u interesu njihove zemlje. "U ovom slučaju ne treba govoriti o vjerovatnoći, već o neizbježnosti sukoba. I ove zemlje moraju to da procijene i budu svjesne, pitajući se da li je to u njihovom interesu, kao i u interesu građana svojih zemalja", rekao je portparol Kremlja.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je u ponedeljak da ne isključuje raspoređivanje francuskih kopnenih trupa u Ukrajini. Makron je nakon završetka konferencije o pomoći Ukrajini u ponedeljak u Parizu rekao da su sve opcije otvorene kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat protiv Ukrajine.

Sastanku, koji je organizovan u kratkom roku, prisustvovali su najviši predstavnici mnogih ključnih evropskih pristalica Kijeva, uključujući njemačkog kancelara Olafa Šolca i britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona. Učestvovao je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Makron je rekao da na sastanku preko 20 šefova država i premijera nije bilo konsenzusa o upotrebi kopnenih trupa, ali da se ništa ne može isključiti u pogledu buduće dinamike. Na samitu je rečeno da svaka zemlja može samostalno i suvjereno da odlučuje o raspoređivanju svojih kopnenih trupa i odlučeno je da se formira koalicija za snabdijevanje Ukrajine raketama za napade daleko iza ruskih linija, rekao je francuski predsjednik. Kratkoročno, neophodno je mobilisati dodatnu municiju za Ukrajinu iz sopstvenih zaliha.