Svijet

OZBILJAN POREMEĆAJ - HUTI POGODILI PODVODNE KABLOVE! Ugrožena internet komunikacija, Amerikanci reagovali u Crvenom moru

Autor Ivana Vlajković

Huti su pogodili komunikacioni kabl u Crvenom moru.

Izvor: Profimedia/SplashNews.com

Američke snage uništile su dronove i protivbrodske krstareće rakete Huta pobunjenika u Jemenu, saopštila je danas američka vojna komanda na Bliskom istoku (Centcom).

"Uništene su tri pomorske bespilotne letilice, sistemi protivbrodskih krstarećih raketa i jedan dron pripremani za napade u Crvenom moru", navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, bespilotne letilice i raketni sistemi su identifikovani u oblastima pod kontrolom jemenskih pobunjenika i predstavljali su "neposrednu prijetnju" američkim trgovačkim i ratnim brodovima.

Inače, jemenski Huti pogodili su četiri podmorska komunikaciona kabla u Crvenom moru između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija, koji su tom prilikom oštećeni, čime je ugrožena komunikacija između Evrope i Azije. Kako navodi Gloubs, u pitanju su kablovi kompanija AAE-1, Sikom, EIG i TGN, i ovaj napad izazivao je ozbiljan poremećaj internet komunikacije između Evrope i Azije, pri čemu se najveća šteta osjeća u zemljama Zaliva i Indiji.

Huti, uz podršku Irana, od novembra izvode napade na brodove za koje smatraju da su povezani sa Izraelom. Oni tvrde da djeluju u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, gdje Izrael vodi rat protiv Hamasa u znak odmazde za napad ovog palestinskog islamističkog pokreta 7. oktobra prošle godine.