Svijet

AMERIKA SE VRATILA NA MJESEC POSLE 50 GODINA! Odisej je sletio, prvi signal stigao u SAD!

Autor Mladen Šolak

Istorijski dan u Sjedinjenim Državama

Izvor: Intuitive Machines / Ferrari / Profimedia

Američka svemirska letjelica sletjela je na južni pol Mjeseca u četvrtak, što je prvo slijetanje Sjedinjenih Država na svemirsku podlogu još misije "Apolo 17", 1972. godine! Tada su ispred ekspedicije NASA sletjeli Džin Sernan i Harison Šmit, a sada je let izvela privatna kompanija iz Teksasa, "Intuitiv mašins". Nikad do sada se nije dogodilo da privatni sektor organizuje i do kraja sprovede slijetanje na Mjesec.

Istorija je ispisana kada je robot po imenu "Odisej" u 00.23 prema našem vremenu sletio, a operativni centar NASA u Hjustonu to povrdio. Signali da je letjelica sletjela prešli su 384.000 kilometara od Mjeseca do Teksasa, a nakon kraćeg prekida u vezi, definitivno je potvrđeno da je misija uspješna.

"Odisej" nema tehničkih mogućnosti da emituje video-prenos uživo. U vozilu koje je sletjelo na Mjesec nalaze se naučni instrumenti i tehnološke naprave koje će NASA i komercijalni korisnici upotrebljavati u narednih nedelju dana. Oni će raditi na osnovu solarne energije, prije nego što sunčevi zraci zađu iznad mjesta slijetanja.

Plan je da se ova misija usredsredi na sakupljanje podataka o površini mjeseca, na mjerenje radio-talasa i na druge aspekte lunarnog okruženja za sve misije koje će uslijediti. Ideja NASA-e je da do kraja ove decenije astronauti ponovo slete na Mjesec, kao 1972. godine.

Izvor: JOE MARINO / UPI / Profimedia

Ideja Amerike je da vrati astronaute na prirodni zemljin satelit prije Kine. Prema planovima Sjedinjenih Država, njeni astronauti mogli bi da tokom 2026. godine slete na Mjesec, a to bi bio uvod u eventualno putovanje ljudi i na Mars. Razlog zašto je misija "Odiseja" usmerena baš na južni pol Meseca je pretpostavka da se u toj oblasti nalazi smrznuta voda i da ona može biti korišćena za održavanje života i za proizvodnju raketnog goriva. Ista kompanija u martu će poslati još jednu letjelicu u isto područje, da bi kopala i pronašla podzemni led.

"Prvi put u više od pola vijeka, Amerika se vratila na Mjesec. Danas, prvi put u istoriji čovječanstva, komercijalna, američka kompanija pokrenula je i predvodila putovanje do tamo. Čestitam svima koji su učestvovali u ovoj velikoj i hrabroj avanturi. Ovaj podvig je veliki korak napred za cijelo čovječanstvo", rekao je prvi čovjek NASA-e, Bil Nelson, nakon što je aplaudirao slijetanju "Odiseja". Pogledajte taj trenutak: