Svijet

PUTIN ZAPOČINJE TREĆI SVJETSKI RAT?! Zastrašujuće upozorenje iz Ukrajine: "Ako izgubimo, ove zemlje su sljedeće"

Autor Nevena Davidović

Jurij Riženkov smatra da se Vladimir Putin neće zaustaviti ako pobijedi u Ukrajini.

Izvor: Profimedia/Not supplied / WillWest News

Šef jedne od najvećih ukrajinskih kompanija "Metinvest" smatra da će Vladimir Putin započeti treći svjetski rat ako mu bude dozvoljeno da proglasi pobjedu u Ukrajini.

Jurij Riženkov, izvršni direktor Metinvesta, koji je vodio čeličanu Azovstal u Mariupolju, gdje su se vodile teške borbe na početku invazije 2022. godine, upozorio je da bi u slučaju pobjede Kremlja posledice mogle biti strašne, piše britanski "Telegraf".

"Ne vjerujem da će Putin stati ako pobijedi u Ukrajini. Sljedeće mete mogle bi da budu baltičke zemlje, Poljska, Rumunija, Mađarska i Slovačka. A to su članice NATO-a. Trenutno se ukrajinski vojnici bore za Evropljane. Ali ako Ukrajina izgubi onda će američki i evropski vojnici morati da se bore", rekao je Riženkov.

Riženkov je dao komentar samo nekoliko dana prije nego što je Putin zaprijetio "globalnim ratom" koji bi "doveo čovječanstvo na ivicu" ako bi SAD rasporedile trupe u Ukrajini. Putinov "gvozdeni stisak" ponovo je izašao na vidjelo prošle nedjelje kada je stigla vijest da je opozicioni lider Aleksej Navaljni preminuo u zatvoru na sjeveru Rusije.

Njegovo navodno trovanje označeno je kao prelomni trenutak za modernu Rusiju, pošto je Kremlj sve nesigurniji i na ovaj način pokušava da uguši svako neslaganje. Riženkov, koji je vodio međunarodnu metaluršku i rudarsku kompaniju više od 10 godina, rekao je da istorija sugeriše da je jedini način da se Rusija zaustavi poraz na bojnom polju.

On je upozorio da bi neuspjeh u tome imao ogromne posljedice. "Mislim da je onda definitivno treći svjetski rat. (Putin) neće stati. U stvari, sve što vidimo u posljednjih možda 10 godina je test za međunarodna pravila koja su nastala poslije 1945. godine", rekao je.