Svijet

MAJKA ALEKSEJA NAVALJNOG PODNIJELA TUŽBU: Traži od vlasti da joj predaju tijelo sina

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Ljudmila Navaljna je u utorak apelovala na ruskog predsjednika Vladimira Putina da oslobodi tijelo njenog sina kako bi on bio "humano sahranjen"

Izvor: Kurir/printscreen

Ruskom sudu će biti potrebne skoro dvije nedelje da sasluša tužbu majke ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog kojom traži od vlasti da joj predaju tijelo njenog sina.

Ljudmila Navaljna pokušava da preuzme tijelo svog sina od subote, nakon što je saopšteno da je on dan ranije umro u kaznenoj koloniji na krajnjem severu Rusije.

Rasprava iza zatvorenih vrata zakazana je za 4. mart, objavili su u srijedu ruski državni mediji pozivajući se na sudske zvaničnike.

Ljudmila Navaljna je u utorak apelovala na ruskog predsjednika Vladimira Putina da oslobodi tijelo njenog sina kako bi on bio "humano sahranjen", piše Guardian.

"Peti dan ne mogu da ga vidim, ne daju mi njegovo tijelo, niti mi kažu gdje je", rekla je ona, govoreći ispred zatvorske kolonije u kojoj je njegov sin umro, obučena u crno.

Ona se zatim lično obratila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Apelujem na vas, Vladimire Putine. Rešavanje ovog problema zavisi samo od vas. Dozvolite mi da konačno vidim svog sina... Zahtijevam da se Aleksejevo tijelo odmah oslobodi", rekla je ona.

Podsjetimo, lancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za Jamalo-Nenecki autonomni okrug saopštila je da se Navaljni osećao loše posle šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk i izgubio svijest, nakon čega je preminuo posle neuspješne reanimacije, kao i da se istražuje tačan uzork smrti.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina, a u saopštenju ruskih zatvorskih vlasti navedeno je da je on bio "najžešći domaći protivnik" predsjednika Rusije Vladimira Putina.