Svijet

SRPSKI PLJAČKAŠ BANAKA UHAPŠEN NAKON 20 GODINA BJEKSTVA! Radosav u Francuskoj oteo milione, pa živio u Srbiji!

Autor Gordana Šćepanović Izvor Kurir

Srpski državljanin Radosav Maštrapović uhapšen je prošle godine na hrvatskom aerodromu poslije 20 godina provedenih u bjekstvu zbog pljačke banke u francuskoj i pronevjere milionske svote novca u toj zemlji!

Izvor: Profimedia

On je, kako saznajemo, uhapšen krajem prošle godine, a sve vrijeme dok se skrivao živio je u Srbiji!

,,Radosav je osumnjičen da je bio logističar koji stoji iza pljački banaka 2004. godine, u Pontaku i Paviju, a nakon bjekstva je započeo je novi život u Srbiji. Uhapšen je krajem 2023. godine i sada se nalazi u francuskom zatvoru iz kojeg želi da bude pušten" navode francuski mediji.

Maštrapović je u vrijeme pljačke imao 44, a sada 64 godine.

Naime, 3. septembra i 9. novembra 2004. godine izvršena su dva razbojništva u "Pontack" štedionici, u Bearnu. Tokom prve, šef agencije je kundakom pištolja udaren u glavu, a 26. novembra na meti je bio "Credit Agricole" iz Pavie, u Gersu. Ukupno je navodno ukradeno 145.000 eura.

Pronevjere:

,,Krajem 2004. godine uhapšeno je pet muškaraca, među kojima i Radosav Maštrapović" navode mediji iz Francuske.

Kako saznajemo, ovo ipak nije jedino djelo sa kojim je povezan Srbin, te se sumnjičio i da je stotinama falsifikovanih čekova uspio da pronevjeri skoro 1,5 miliona eura na štetu brojnih francuskih bankarskih ustanova.

,,Ovaj čovjek srpske nacionalnosti osumnjičen je da je nekoliko mjeseci bio glavni logističar krađa čekovnih knjižica iz poštanskih sandučića pojedinaca, ali i firmi koje se nalaze na Gornjim Pirinejima i Atlantskim Pirinejima" navodi se i dodaje:

,,Tokom policijskog pritvora jedan od uhapšenih za ovo djelo priznao je da je djelovao u ime Maštrapovića"

Takođe je precizirao da je unovčio tri ukradena čeka u ukupnom iznosu od 130.000 funti.

Maštrapović je, kako navode mediji, nakon bekstva i dalje koristio telefonske govornice u Srbiji, a u njegovoj kući je otkrivena kompjuterska oprema koja se koristila za falsifikovanje čekova.

Sumnja se da je on bježao u Srbiju i vraćao se, ali je 20 godina nakon pljačke uhapšen.