Svijet

VETO SAD-a NA NACRT REZOLUCIJE O RATU IZRAELA I HAMASA

Autor Milica Mrvaljević Izvor MINA

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, 13 članova Savjeta glasalo je za tekst koji je sastavio Alžir, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

Izvor: Profimeda

Sjedinjene Američke Države (SAD) ponovo su uložile veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) o ratu između Izraela i Hamasa, blokirajući zahtjev za hitnim humanitarnim prekidom vatre.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, 13 članova Savjeta glasalo je za tekst koji je sastavio Alžir, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

To je treći veto SAD-a od početka sukoba 7. oktobra.

Alžirski ambasador pri UN-u Amar Bendjama rekao je prije glasanja da je glasanje za taj nacrt rezolucije podrška pravu Palestinaca na život.

„Nasuprot tome, glasanje protiv podrazumijeva odobravanje brutalnog nasilja i kolektivne kazne", kazao je Bendjama.

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Tomas Grinfild nagovijestila je u subotu da će Vašington uložiti veto na nacrt rezolucije, zbog zabrinutosti da bi on mogao omesti pregovore između SAD-a, Egipta, Izraela i Katara o dogovoru o pauzi u ratu i oslobađanju talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

Ona je kazala da zahtijevanje trenutnog, bezuslovnog prekida vatre, bez sporazuma koji zahtijeva od Hamasa da oslobodi taoce, neće dovesti do trajnog mira.

„Umjesto toga, moglo bi produžiti borbe između Hamasa i Izraela", ocijenila je Tomas Grinfild.

SAD su u međuvremenu predložile drugi nacrt rezolucije, kojim se poziva na privremeni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa i suprotstavlja se velikoj kopnenoj ofanzivi Izraela u Rafahu, navodi se u tekstu u koji je Rojters imao uvid.