Svijet

PUTIN UNAPRIJEDIO ZVANIČNIKA ZATVORA U KOJEM JE PREMINUO NAVALJNI! "TO JE OTVORENA NAGRADA ZA MUČENJE"

Autor Uroš Matejić

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je da je ovo unaprijeđenje povezano sa smrću Navaljnog.

Izvor: Anadolij/Sefa Karacan

Ruski predsednik Vladimir Putin unaprijedio je visokog funkcionera zatvora u kojem je prije nekoliko dana preminuo lider ruske opozicije Aleksej Navaljni. Zamjenik načelnika zatvorske službe FSIN-a, Valerij Bojarinev, unaprijeđen je u general-potpukovnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Direktor Fondacije za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Navaljni, objavio je u utorak na Telegramu da je Bojarinev lično odgovoran za mučenje Navaljnog u zatvoru. "To se mora shvatiti kao Putinova otvorena nagrada za mučenje", rekao je Ivan Ždanov povodom unaprijeđenja Bojarineva.

Ograničio kupovinu hrane

U julu 2023. godine, na sudskom saslušanju, saznalo se da je Bojarinev naredio da se Navaljnom ograniči kupovina hrane i dnevnih potrepština. Zatvorenici obično mogu svojim novcem da kupuju ono što im je potrebno u zatvorskoj radnji. Novoimenovani general-potpukovnik je, prema Ždanovu, odgovoran i za druga zlostavljanja lidera opozicije. O promociji se saznalo u ponedeljak kada je predsjednički ukaz objavljen u pravnoj bazi podataka. Zajedno sa njim, u čin generala unaprijeđenja su još tri službenika organa reda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je da su ova unaprijeđenja povezana sa smrću Navaljnog, rekavši da je to normalna procedura. Navaljni (47) preminuo je u petak u sibirskom zatvoru. Srušio se dok je hodao po dvorištu i preminuo uprkos pokušajima da ga ožive.