Svijet

OD PUTINA S LJUBAVLJU! Kim Džong Un dobio vrijedan poklon od ruskog lidera

Autor Nevena Davidović

Sjevernokorejski lider primio je od ruske delegacije poklon ruskog kolege.

Izvor: KCNA VIA KNS / AFP / Profimedia

Prema izvoru sjevernokorejskih državnih medija, ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio je sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu automobil. Poklon je znak unapređenja odnosa između dvije zemlje.

Ruska delegacija je prekjuče isporučila automobil ruske proizvodnje. Kimova sestra i visoki zvaničnik Pjongjanga Kim Jo zahvalila je Putinu u ime svog brata. Zvaničnici američke obavještajne službe sve više su zabrinuti zbog dugoročnih implikacija novog nivoa strateškog saveza između Sjeverne Koreje i Rusije, rekli su za CNN zvaničnici upoznati sa ovim pitanjem. Rusija je koristila sjevernokorejske rakete u Ukrajini poslednjih nedelja. 

Prošlog mjeseca su se visokorangirane sjevernokorejske i ruske diplomate sastale u Moskvi, a Kim je posjetio Rusiju prošlog septembra, kada je podržao rat u Ukrajini i rekao da će "uvijek stajati uz Rusiju".

Moguće je da Putinov poklon krši sankcije koje su Ujedinjene nacije uvele Sjevernoj Koreji zbog njenog projekta nuklearnog oružja, iako zabrana kupovine luksuzne robe nije spriječila Kima da kupuje skupe automobile i ranije. Kim se često viđa u limuzini za koju se vjeruje da je model Mercedes-Majbah, vrijedne oko milion dolara.

On je 2018. godine došao na sastanak sa američkim zvaničnicima u crnom rols-rojsu. Ranije te godine, dva vozila Mercedes-Majbah S600 Guard iz Holandije isporučena su Sjevernoj Koreji. Tokom poslednje Kimove posjete Rusiji, Putin mu je pokazao svoju limuzinu, koju je proizvela ruska kompanija Aurus. A bivši američki predsjednik Donald Tramp, tokom njihovog sastanka u Singapuru 2018. godine, pokazao je Kimu svoj kadilak, nazvan "Zver".