Svijet

AUSTRIJA I ITALIJA "ZARATILE" ZBOG SAOBRAĆAJA NA AUTOPUTU: Spore se oko zajedničke granice, slučaj će se naći pred sudom

Autori Euractiv Đina Radulović

Rim tuži Austriju pred sudovima EU zbog ograničenja na autoputevima na njihovoj zajedničkoj granici, što je mjera uvedena radi zaštite stanovnika Tirola, a koja se pokazala nepopularnom kod vozača kamiona koji putuju ka Njemačkoj.

Izvor: Euractiv/YOUTUBE/MASTER TRUCK DRIVER/SCREENSHOT

Hiljade vozila svakog dana prelazi austrijsko-italijansku granicu kroz tunel Brener – na veliko nezadovoljstvo stanovnika Tirola, koji pate od buke i zagađenja vazduha, jer je regionalna vlada odlučila da ograniči broj vozila kojima je dozvoljeno da se kreću putem.

Nakon što je na ograničenje prvobitno odgovorio prijetnjama, ministar saobraćaja Mateo Salvini iz krajnje desničarske stranke Lega potvrdio je u četvrtak da će Italija tu stvar iznijeti pred sudove EU.

"Italija je zvanično zatražila od Evropske komisije da krene dalje sa procedurom za kršenje", rekao je Salvini u četvrtak.

On je obećao da će staviti tačku na "štetne austrijske blokade kamiona na Breneru" - tvrdeći da ograničenja koja je uveo Tirol, kao što su ograničenja broja kamiona i zabrane tokom vikenda i noću, krše pravila EU o slobodnom kretanju robe.

Evropska komisija ima rok od tri mjeseca da da obrazloženo mišljenje o tužbi prije nego što Italija može da odvede Austriju pred najviši sud EU.

Ali Salvinijeva najava nije odvratila njegovu austrijsku koleginicu, ministarku saobraćaja Leonor Gevesler.

"Napravili smo dobar slučaj. Naše mjere su zakonski usklađene, pa čak i neophodne po zakonu EU. To ćemo takođe objasniti Komisiji. Tako da sam pravno veoma opuštena", rekla je ona u izjavi.