Svijet

FRANCUSKA NAJAVILA SMANJENJE JAVNE POTROŠNJE: Zbog loših ekonomskih prognoza, trošiće se deset milijardi evra manje

Autori Euractiv Đina Radulović

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da je vlada snizila svoju prognozu za rast BDP-a za 2024. na 1% sa 1,4%, pošto su rat u Ukrajini i Gazi i usporavanje najvećih trgovinskih partnera Nemačke i Kine pokvarili izglede.

Izvor: Euractiv/PRINTSCREEN/YOUTUBE/BBC NEWS

U intervjuu za francusku televiziju TF1, ministar finansija Francuske Le Mer je takođe rekao da će državna potrošnja biti smanjena za deset milijardi eura u svim odeljenjima i agencijama.

"To je prognoza rasta koja ostaje pozitivna, ali uzima u obzir novi geopolitički kontekst", rekao je Le Mer, navodeći rat u Ukrajini i na Bliskom istoku, probleme sa pomorskim transportom u Crvenom moru i ekonomsko usporavanje u Kini i Njemačka.

On je dodao da neće biti povećanja poreza i smanjenja davanja socijalnog osiguranja građanima, ali je istakao da će sva vladina ministarstva i agencije doprinijeti smanjenju potrošnje.

"Odmah ćemo smanjiti, u narednim danima, deset milijardi eura državnih rashoda", rekao je on.

Le Mer je rekao da će biti smanjenja operativnih troškova za sva ministarstva od pet milijardi eura i još pet milijardi eura u javnim politikama, posebno milijardu eura za javnu pomoć za razvoj i milijardu eura za subvencije za renoviranje stambenih zgrada.

Još milijardu eura biće izdvojeno iz budžeta državnih operatera kao što su izvozna agencija Business France i ANCT agencija (Agence Nationale de la Cohesion des Territoires) za politike regionalne vlade.

Francuska će se potruditi da poštuje cilj
Le Mer je takođe rekao da će se vlada pobrinuti da Francuska ostane na putu da poštuje svoj cilj smanjenja državnog deficita za 2024. na 4,4 odsto BDP-a.

"Zadržavamo opciju sprovođenja rebalansa budžeta na ljeto, u zavisnosti od ekonomskih prilika i političke situacije", rekao je on.

Vlada ima za cilj da postepeno smanji fiskalni manjak u narednim godinama dok ne padne ispod gornje granice EU od tri odsto 2027.

Nova vladina prognoza je više u skladu sa nizom nedavnih snižavanja izgleda rasta od strane Evropske komisije, OECD-a i francuske statističke agencije INSEE.

Evropska komisija je 15. februara smanjila svoju prognozu rasta BDP-a za Francusku za 2024. na 0,9 odsto sa 1,2 odsto viđenih u novembru, a smanjili su i prognozu za Njemačku na 0,3 odsto sa 0,8 odsto.

Ranije ovog mjeseca, OECD je smanjio svoju prognozu rasta u Francuskoj za 2024. na 0,6 odsto sa 0,8 odsto ranije.

Francuska agencija za statistiku INSEE je februara prognozirala kvartalni rast od samo 0,2 odsto u prvom i drugom kvartalu.

Francuska ekonomija je porasla za 0,9 odsto u 2023. godini, u poređenju sa 2,5 odsto u 2022. i 6,4 odsto nakon naleta Covida u 2021.