Svijet

NAVALJNI PRIJE SMRTI TREBALO DA BUDE RAZMIJENJEN? ŠOKANTNA VIJEST IZ NJEMAČKE:PUTIN TRAŽIO ČUVENOG AGENTA U ZAMJENU

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Moskva je prema navodima njemačkog Bilda pregovarala sa Vašingtonom i Berlinom o razmjeni Alekseja Navaljnog!

Izvor: Euractiv/YOUTUBE/CBC NEWS/SCREENSHOT

Njemački tabloid saznaje da je ruski predsjednik Vladimir Putin u zamjenu za opozicionara želio da dobije obavještajca Vadima Кrasikova koji se nalazi u njemačkom zatvoru zbog likvidacije nekadašnjeg čečenskog ratnog komandanta Zelimhana Hangošvilija u Berlinu.

Aleksej Navaljni je trebalo da bude oslobođen - navodi kolumnista njemačkog tabloida Filip Pjatov.

Bild je ranije prenio da bi nedavno hapšenje njemačkog državljanina (38) na aerodromu Pulkovo u Sankt Peterburgu takođe moglo biti povezano sa namjerom ruskih vlasti da dođu do Кrasikova. Policija je u februaru pronašla šest gumenih medvjeda sa kanabisom pronađeno kod stanovnika Hamburga koji je doletio u Sankt Peterburg da posjeti svoju devojku.

Njemcu sada prijeti kazna do sedam godina zatvora.

Putin je ranije, podsjetimo, nagovijestio mogućnost razmjene novinara Volstrit džurnala Evana Gerškoviča za Krasikova u intervjuu Takeru Кarlsonu. Nije direktno imenovao Krasikova, međutim, opis odgovara.

Aleksej Navaljni, podsjetimo, preminuo je u zatvorskoj koloniji 16. februara.

Odjeljenje Federalne kazneno-popravne službe Rusije u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu saopštilo je da se opozicionaru slošilo poslije šetnje i da je brzo izgubio svijest. Mjere reanimacije navodno nisu dale pozitivne rezultate i ljekari hitne pomoći su konstatovali smrt.

Uzrok smrti Navaljnog nije zvanično objavljen.

Advokatu i majci Navaljnog navodno je rečeno u zatvoru da je uzrok sindrom iznenadne smrti.

Tijelo političara nalazi u mrtvačnici okružne kliničke bolnice Salehard. Obdukcija još nije urađena dok izvor Novaje Gazete navodi da su na tijelu primjetne modrice. Lokalnim patolozima je zabranjeno da vrše obdukcije i čeka se dolazak stručnjaka iz prijestonice.