Svijet

AMERIKA ĆE SKLIZNUTI U RECESIJU VEĆ ZA PAR MESECI? Sumorne prognoze iz vodeće američke banke, ovo su najveći problemi

Autori Euractiv Đina Radulović

Američka ekonomija ide ka recesiji sredinom 2024, kažu stručnjaci.

Izvor: Euractiv/ UNSPLASH / ALEXANDER MILS

Glavni američki ekonomista "Citi" banke, Endru Holenhorst u intervjuu za CNBC kaže da "postoji veoma moćna i zavodljiva priča oko mekog prizemljenja ekonomije SAD, a mi to jednostavno ne vidimo u podacima".

Na površini, podaci izgledaju sjajno: ekonomija ima koristi od istorijski niske nezaposlenosti, velike potrošnje i snažnog rasta BDP-a. Ali sa brojevima se dešava više od onoga što se na prvi pogled čini, kada se zagrebe ispod površine.

Ekonomija pokazuje slabost na tržištu rada
U januaru su zabilježeni podaci o velikom broju radnih mjesta, uključujući 353.000 radnih mjesta u privredi.

Ali Holenhorst je primijetio da ako zagrebete ispod površine, broj radnih sati pada, broj radnika sa punim radnim vremenom se smanjuje, a sektori kao što je ugostiteljstvo su zastali u zapošljavanju.

"To je ključ ekonomije, ono što se dešava na tržištu rada", rekao je Holenhorst.

"Ako stopa nezaposlenosti ostane niska, ljudi nastave da troše, ekonomija se drži", pojasnio je on i dodao da se očekuje da će stopa nezaposlenosti početi da raste, što bi bio "znak da će SAD imati materijalniji pad u ekonomiji".

Holenhorst je takođe rekao da je inflacija i dalje previsoka.

Ovonedeljni podaci iz indeksa potrošačkih cijena pokazali su rast mjesečne inflacije veći od očekivanog, što je početkom prošle nedelje povuklo akcije na niže.

Stope kašnjenja po kreditima rastu
Ekonomista Dejvid Rozenberg rekao je da je ciklus neplaćanja potrošačkih kredita već stigao, pri čemu jedan od 12 vlasnika kreditnih kartica ne izvrši uplatu.

"Možda postoje neki potrošači sa viškom ušteđevine, ali oni potrošači koji su sada izloženi fluktuirajućem dugu po kreditnim karticama sa višim stopama, koji su vukli tu višak štednje da bi nastavili da troše, nastavljaju da troše, a sada se ta kašnjenja povećavaju ", pojasnio je Hollenhorst.

Slabost kupovne moći potrošača se takođe otkriva u brojkama maloprodaje. Saopštenje od prije dva dana pokazalo je značajan pad aktivnosti, zabilježivši pad od 0,8% u januaru. Holenhorst nije usamljen u svom pesimizmu.

Torsten Slok iz kompanije "Apollo menadžment" nedavno je ponovio mišljenje da je meko slijetanje sada „najmanje vjerovatan" scenario.