Svijet

RUSI PREUZELI KONTROLU NAD AVDIJEVKOM! Ukrajinski vojnici se borili četiri mjeseca protiv napada - Tajming je ključan

Autor Ivana Vlajković

Rusi tvrde da su zauzeli Avdijevku.

Izvor: X/Pluton/Printscreen

Ruske snage preuzele su potpunu kontrolu nad ukrajinskim gradom Avdijevkom, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je Kremlju da ruske snage sada rade na čišćenju završnih džepova otpora u koksaro-hemijskoj fabrici Avdijevka, navode zvaničnici u saopštenju. U subotu su se pojavili video-snimci na društvenim mrežama koji pokazuju kako vojnici podižu rusku zastavu iznad jedne od zgrada fabrike.

Saopštenje je stiglo istog dana kada je ukrajinski vojni šef rekao da povlači trupe iz grada na istoku Ukrajine, gdje su se brojniji branioci četiri mjeseca borili protiv ruskog napada. Tajming je ključan jer Rusija traži podizanje morala uoči druge godišnjice invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara i martovskih predsjedničkih izbora u Rusiji.

U kratkoj izjavi objavljenoj na Fejsbuku, ukrajinski komandant general-pukovnik Oleksandr Sirski naveo je da je donio odluku da izbjegne opkoljavanje i "očuva živote i zdravlje vojnika". Glavnokomandujući je dodao da se trupe kreću na "povoljnije linije", piše AP.

"Naši vojnici su dostojanstveno izvršili svoju vojnu dužnost, učinili sve da unište najbolje ruske vojne jedinice, nanijeli neprijatelju značajne gubitke u ljudstvu i opremi. Preduzimamo mjere da stabilizujemo situaciju i zadržimo svoje pozicije", navodi se u saopštenju.

Povlačenje je uslijedilo dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo otputovao u Zapadnu Evropu, nadajući se da će pritisnuti zapadne saveznike svoje zemlje da nastave da pružaju vojnu podršku. Bio je to prvi veliki test za Sirskog otkako je prošle nedjelje imenovan za novog načelnika ukrajinske vojske.