Svijet

TIJELO NAVALJNOG ĆE BITI PREDATO PORODICI PO ZAVRŠKU ISTRAGE? Majci rečeno da je preminuo od "sindroma iznenadne smrti"

Autor Ivana Vlajković

Porodica Alekseja Navaljnog čeka da im njegovo tijelo bude predato.

Izvor: Youtube/CBC News

Ivan Ždanov, saveznik Alekseja Navaljnog, objavio je na društvenoj mreži X da je majci Ljudmili Navaljnoj i advokatu ruskog opozicionara rečeno da je preminuo od "sindroma iznenadne smrti". Nadležni organi su, prema riječima portparolke Kire Jarmiš, naveli da tijelo porodici neće biti predato dok sve neophodne pretrage ne budu završene.

Zatvorska služba regiona Jamalo-Nenecki, gdje je Navaljni služio kaznu zatvora od 30 godina, izvijestila je u petak o njegovoj smrti. Kira Jarmiš, portparolka Navaljnog, takođe je potvrdila njegovu smrt, pozivajući se na informaciju koja je zvanično data njegovoj majci i zatražila da se tijelo odmah preda porodici. Međutim, po dolasku u mrtvačnicu u kojoj je rečeno da se tijelo nalazi, Jarmiševa je objavila da nije tu.

Navaljni je umro u 14:17 po lokalnom vremenu. Njegovo tijelo je odnijeto u Salekhard, grad u blizini zatvorskog kompleksa, od strane ruskih istražitelja, navela je Kira Jarmiš, pozivajući se na informaciju datu Ljudmili Navaljnoj. Međutim, nešto kasnije, ona se ponovo oglasila navodeći da se tijelo ne nalazi u spomenutoj mrtvačnici u koju je otišla sa majkom preminulog opozicionara. 

Navaljni je bio iza rešetaka otkada se vratio iz Nemačke, u januaru 2021. godine.