Svijet

KRAJ ZA SVE OSTALE SATELITE! Šta je nuklearni EMP, oružje koje SAD tvrde da Rusija šalje u svemir!

Autor Miloš Škrbić

Oružje je još u razvoju i još nije u orbiti, javno su naglasili zvaničnici Bajdenove administracije.

Starlink satelit u Zemljinoj orbiti
Izvor: SmartLife / Pexels / SpaceX

Rusija pokušava da razvije nuklearno svemirsko oružje koje bi uništilo satelite stvaranjem ogromnog energetskog talasa kada se detonira, potencijalno osakativši ogroman dio komercijalnih i vladinih satelita, prema tri izvora upoznata sa američkim obavještajnim podacima o oružju. Ovi izvori dali su CNN-u detaljnije razumijevanje onoga na čemu Rusija radi – i prijetnje koju bi to moglo predstavljati – nego što je američka vlada ranije objelodanila.

Republikanski poslanik Majk Tarner iz Ohaja, predsjedavajući Komiteta za obavještajne poslove Predstavničkog doma, izazvao je pometnju u Vašingtonu u srijedu kada je izdao saopštenje u kojem kaže da je njegovo vijeće „imalo informacije o ozbiljnoj prijetnji po nacionalnu bezbjednost“.

Do petka je predsjednik Džo Bajden javno potvrdio da Tarner misli na novu rusku nuklearnu antisatelitsku sposobnost - ali zvaničnici su uporno odbijali da o tome dalje razgovaraju, pozivajući se na visoko povjerljivu prirodu obavještajnih podataka.

Oružje je još u razvoju i još nije u orbiti, javno su naglasili zvaničnici Bajdenove administracije. Ali ako bi se upotrijebilo, kažu zvaničnici, bio bi to opasan „prelazak Rubikona“ u istoriji nuklearnog oružja i mogao bi izazvati ekstremne poremećaje u svakodnevnom životu na načine koje je teško predvidjeti.

Ova vrsta novog oružja - generalno poznata kod vojnih svemirskih stručnjaka kao nuklearni EMP - stvorila bi puls elektromagnetne energije i poplavu visoko naelektrisanih čestica koje bi prodrle kroz svemir da poremete druge satelite koji kruže oko Zemlje. Bajden je u petak javno naglasio da "ne postoji nuklearna prijetnja za narod Amerike ili bilo gdje u svijetu sa onim što Rusija trenutno radi".

"Sve što rade i/ili će uraditi odnosi se na satelite i svemir i potencijalno oštećivanje tih satelita" - rekao je on.

Ministarstvo odbrane SAD i obavještajna zajednica godinama prate ruske napore da razviju širok spektar antisatelitskog oružja, uključujući EMP. A poslednjih mjeseci došlo je do niza obavještajnih izvještaja vezanih za ruske napore da razvije anti-satelitske sposobnosti na nuklearni pogon, rekao je jedan zvaničnik odbrane.

Rusija je nedavno postigla napredak u svojim naporima da razvije nuklearni EMP — srodnu, ali daleko alarmantniju tehnologiju.

 "Naše opšte znanje o ruskoj potrazi za ovom vrstom sposobnosti seže unazad mnogo, mnogo mjeseci, ako ne i nekoliko godina?! Ali tek poslednjih nedelja obavještajna zajednica je bila u stanju da sa većim osjećajem samopouzdanja procijeni tačno kako Rusija nastavlja da ga sprovodi" - rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi u četvrtak.

Izvor: Youtube/screenshot/Axiom Images

Obavještajna zajednica, rekao je Bajden, „saznala je da postoji kapacitet za lansiranje sistema u svemir koji bi teoretski mogao da uradi nešto što je štetno“, ali da se to „još nije dogodilo“.

"To nije novi koncept i, kao koncept, datira iz kasnog hladnog rata" - rekao je jedan američki zvaničnik. Ali, rekao je, „veliki strah sa bilo kojim eventualnim EMP uređajem u orbiti (je) da bi veliki djelovi određenih orbita mogli da budu neupotrebljivi” stvaranjem minskog polja invalidnih satelita koji bi se „onda pokazao opasnim za sve nove satelite koje bismo mogli da pokušamo da postavimo za zamjenu ili popravku postojećih satelita."