Svijet

"ALEKSEJ JE UBIJEN" SARADNICI RUSKOG OPOZICIONERA OTKRILI NOVE DETALJE! TRAŽE DA ISTRAŽITELJI HITNO PREDAJU TIJELO

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Saradnici Alekseja Navaljnog potvrdili su da je ruski opozicionar preminuo u zatvorskoj koloniji na sjeveru Rusije.

Izvor: Alexei Navalny / WillWest News / Profimedia

Portparola opozicionara Кira Jarmiš navela je da je informacija Federalne kazneno-popravne službe za Jamalo-Nenecki autonomni okrug o smrti Navaljnog tačna.

Aleksej Navaljni je ubijen. Njegova smrt dogodila se 16. februara u 14.17 sati po lokalnom vremenu. Tako piše u zvaničnom obavještenju upućenom Aleksejevoj majci - napisala je Jarmiš na svom profilu na društvenoj mreži X.

Jarmiš je dodala da tim preminulog opozicionara zahtjeva da se njegovo tijelo odmah preda porodici.

Zaposleni u koloniji izjavio je da se tijelo Navaljnog nalazi u Salehardu. Tijelo su odnijeli članovi istražnog komiteta - dodala je Jarmiš i naglasila da se na tijelu sprovode "istraživanja".

Julija Navaljnaja, udovica preminulog opozicionara, rekla je u petak da odbija da vjeruju medijskim izvještajima o smrti svog supruga u koloniji dok ne dobije zvanična dokumenta.

Aleksej Navaljni, podsjetimo, preminuo je u koloniji 16. februara.

Federalna kazneno-popravna služba za Jamalo-Nenecki autonomni okrug saopštila je da se poslije šetnje osjećao loše i da je skoro odmah izgubio svijest i da mjere reanimacije nisu dale pozitivne rezultate.

Porodica i saradnici Navaljnog su primetili da se nekoliko dana pre njegove smrti osećao dobro.

Ne želim da čujem saučešće. Vidjeli smo sina u koloniji 12. februara i bili smo na sastanku. Bio je zdrav i veseo - napisala je njegova majka Ljudmila Navaljnaja.

Advokat Leonid Solovjov navodi da se sastao u srijedu sa Navaljnim i da je tada sve bilo u redu.

Navaljni je uoči smrti, 15. februara, putem video veze učestvovao na sastanku Vladimirskog oblasnog suda. Napomenuli su da se osjećao dobro i da nije izražavao nikakve pritužbe odnosno da je aktivno govorio i iznosio argumente u odbranu svog stava.