Svijet

POMOĆ UKRAJINI SVE MANJA, OBEĆANJA NISU ISPUNJENA: IZRAČUNATO KOLIKO JE KIJEV STVARNO DOBIO OD EU I AMERIKE

Autori Euractiv Milica Mrvaljević

Evropa će morati da udvostruči pomoć Ukrajini ako je Amerika bude obustavila, posebno u scenariju ponovnog dolaska Trampa na vlast.

Izvor: YOUTUBE/OFFICE OF THE PRESIDENT OF UKRAINE

Evropa će morati da udvostruči svoju vojnu pomoć Ukrajini, kako bi ispunila prazninu koju ostavljaju Sjedinjene Američke Države, ocenjuje istraživački institut Kil koji prati pomoć Zapada Kijevu.

Više mjeseci traje blokada odobravanja 60 milijardi dolara nove pomoći od Amerike, a ukrajinski i zapadni lideri prethodnih dana su upozorili da se snage Kijeva nalaze u situaciji da ostanu bez municije.

Ako bi američka pomoć "presušila", Evropa bi morala da se ozbiljnije uključi i udvostruči svoju pomoć, navodi Kil institut u izvještaju.

"Vrlo je neizvjesno da li će od Amerike stići nova pomoć tokom 2024. godine. Evropa bi u tom slučaju morala da udvostruči svoje napore da podrži vojsku Ukrajine. Ovo je izazov, ali je i pitanje političke volje. Zemlje Evropske unije među najbogatijijma su na svijetu, i do sada nisu potrošile ni jedan odsto svog BDP-a iz 2021. godine da pomognu Ukrajini", rekao je direktor istraživanja Kila, Kristof Trebeš.

Prema podacima instituta, do 15. januara ove godine, Amerika je poslala 42,2 milijarde eura Ukrajini tempom od oko dvije milijarde mjesečno. Evropa i zemlje članice su obećale 49,7 milijardi od početka rata, ali su za sada isporučile "samo" 35,2 milijarde eura.

Od februara 2022, kada je započeta ruska invazija, svi zapadni donori obećali su Ukrajini 265,1 milijardu evra. Od te sume, 141,3 milijarde je novčana pomoć, 107,5 vojna i 16,3 humanitarna.

Najveći donori su EU i njene zemlje članice sa 144,1 milijardom, potom SAD sa 67,7 i Ujedinjeno kraljevstvo sa 15,7 milijardi. Ali, postoji i jaz između obećane i isporučene pomoći, naročito u slučaju EU koja je do sada alocirala samo 77,2 milijarde eura.

Slabljenje američke pomoći posebno je problematično u svijetlu predstojećih izbora u Americi, i potencijalnog drugog predsjedničkog mandata za Donalda Trampa. On je više puta doveo u pitanje podršku Vašingtona Kijevu, i Trampov povratak na vlast mogao bi da bude "ekser u kovčegu" pomoći Ukrajini, ocjenjuje institut.

I pomoć Evrope pod znakom je pitanja zbog podjele među zemljama, i biće odraz političke volje. Mašarski premijer Viktor Orban mjesecima je blokirao odobravanje dodatnih 50 miliona eura, a u Slovačkoj, novi premijer Robert Fiko ispunio je obećanje dato u kampanji i obustavio isporuku oružja koju su obećali njegovi prethodnici. Fiko je kasnije uvjeravao i Ukrajinu, i EU da Slovačka neće blokirati pomoć Unije Kijevu, niti ulazak te zemlje u EU.