Svijet

NJEMCI POMAŽU AMERIKANCIMA U ODBRANI CRVENOG MORA! "Nastavak eskalacije nasilja, ova misija je neophodna"

Autor Uroš Matejić

Njemačka se pridružila odbrani Crvenog mora.

Izvor: Profimedia

Njemačka vlada odobrila je učešće njemačkih oružanih snaga u misiji Evropske unije "Aspides", koja ima za cilj da zaštiti pomorski put u Crvenom moru od napada Huta iz Jemena, saopšteno je u petak. "Nastavak eskalacije nasilja i prijetnja po živote posade trgovačkih brodova čini vojnu misiju neophodnom", rekao je zamjenik portparola njemačke vlade Volfgang Buhenr na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u petak.

Njemačka fregata "Hesen", sa posadom od 240 članova, već je prije deset dana isplovila iz luke Kil kako bi se pridružila savezničkim snagama u moru kod Jemena. Odluku njemačke vlade sljedeće nedjelje trebalo bi da potvrdi Bundestag, gdje vladajuće stranke imaju većinu. Naredne sedmice ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije trebalo bi da daju konačno zeleno svjetlo misiji.

Brodovi iz misije EU, za razliku od plovila SAD i Velike Britanije koja već učestvuju u misiji "Posejdon Archer", neće učestvovati u napadima na položaje paravojnih formacija Huti na kopnu, ali će štititi brodove od projektila. Fregata "Hesen" je posebno opremljena za pratnju i zaštitu brodova.