Svijet

PRVE REAKCIJE EVROPSKIH ZVANIČNIKA NA SMRT NAVALJNOG: Hvale njegovu hrabrost i čast, krive Rusiju

Autori Balša Janković Euractiv

Aleksej Navaljni je navodno preminuo, a predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel, saopštio je da "krivi Rusiju".

Izvor: Euractiv/YOUTUBE/CBC NEWS/SCREENSHOT

Aleksej Navaljni, istaknuti kritičar ruskog režima i predsjednika Vladimira Putina, navodno je preminuo u zatvoru u Arktičkom krugu. Navaljni je navodno šetao pa mu je pozlilo, a ljekari nisu uspjeli da ga povrate. Njegov tim, niti porodica, nisu potvrdili vijest o smrti.

Predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel, oglasio se na mreži X i napisao da EU smatra Rusiju "isključivo odgovornom" za smrt Navaljnog.

"Navaljni se borio za vrijednosti slobode i demokratije. Zbog svojih ideala, podnio je krajnju žrtvu. EU smatra da je ruski režim isključivo odgovoran za ovu tragičnu smrt. Izražavam najdublje saučešće njegovoj porodici. I onima koji se bore za demokratiju širom svijeta u najmračnijim uslovima. Borci umiru, ali borba za slobodu ne prestaje", napisao je on.

Oglasila se i predsjednica Evropskog parlamenta, Roberta Mecola, napisavši da je svijet izgubio borca čija će hrabrost odjekivati generacijama.

"Rusija mu je oduzela slobodu i život, ali ne i dostojanstvo", napisala je ona.

Francuski ministar spoljnih poslova, Stefan Sežurn, rekao je da je Navaljni "životom platio svoj otpor ruskom ugnjetavanju".

"Njegova smrt u zatvoru je podsjetnik za sve nas, kako izgleda stvarnost u režimu Vladimira Putina", napisao je on.

Britanski premijer Riši Sunak napisao je da je vijest o smrti Navaljnog strašna. "Kao najžešći branilac ruske demokratije, pokazao je nevjerovatnu hrabrost tokom čitavog života. Moje misli su sa njegovom ženom i narodom Rusije, za koje je ovo ogromna tragedija", napisao je on