Svijet

RUSIJA IMA ORUŽJE ZBOG KOJEG STRIJEPI PLANETA? Bijela kuća objavila šokantne vijesti, ne bi bila ugrožena samo Zemlja!

Autor Aleksandar Blagić

Koordinator za strateške komunikacije pri Nacionalnom savjetu za bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi saopštio je da je Rusija "nabavila" anti-satelitsko oružje.

Izvor: Wang Keqi / Xinhua News / Profimedia

Koordinator za strateške komunikacije pri Nacionalnom savjetu za bezbjednost Bijele kuće, Džon Kirbi saopštio je da Bela kuća ima informacije koje je potvrdila u četvrtak i tiču se novog ruskog naoružanja. Prema njihovim informacijama, Rusija posjeduje anti-satelitsko oružje, ali je navedeno da ono ne može da izazove "fizička uništenja" na planeti Zemlji, prenosi "Asošijeted Pres".

Američke obavještajne službe su prikupile informacije o mogućnostima ovog oružja koje i dalje nije operativno. Trenutno se sve informacije analiziraju i prema riječima Kirbija, ugroženih zasad nema. "Ovo oružje nije aktivirano i trenutno niko nije ugrožen. Ovdje ne pričamo o oružju koje može da se koristi protiv ljudi ili koje može da izazove fizička uništenja na planeti Zemlji", rekao je Kirbi.

Bijela kuća je ove informacija objavila nakon pritiska iz Republikanske stranke koja je urgirala na administraciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena da objelodani informacije koje oni smatraju ozbiljno bezbjednosnom prijetnjom po cijelu naciju. Kirbi je saopštio da je pažljivo analizirano koje informacije mogu da budu dostupne široj javnosti.

Porparol Kremlja Dmitrij Peskov je navode o "novom ruskom naoružanju" ocijenio kao "ružnu namjeru američkog Kongresa koji ima za cilj novu pomoć Ukrajini". Peskov smatra da su ove tvrdnje američke strane pritisak na Kongres da bi odobrio novu pomoć Ukrajini. "Očigledno je da Vašington pokušava da pritisne Kongres da glasa za pomoć, štapom ili kanapom. Vidjećemo šta će sada uraditi Bela kuća", izjavio je Peskov za ruske medije.

Izvor: YouTube/screenshot/CBS News

Ovo oružje nalazi se u svemiru i moglo bi da predstavlja ozbiljnu prijetnju po svemir ali i vazdušni prostor, uključujući i samu Rusku Federaciju. Više od 130 država koje su potpisnice Međunarodne svemirske konvencije bi bile ugrožene. "Ne želim da umanjujem potencijal ove prijetnje", zaključio je Kirbi i istakao da će Bela kuća pokušati da o ovoj temi direktno komunicira sa Kremljom.