Svijet

ŠPANSKA MINISTASTARKA OSUDIĆE LICEMJERJE!

Autori Euractiv Gordana Šćepanović

Prema Diaz, u Gazi se krši međunarodno pravo, vrše se ratni zločini i "svakodnevno se ubijaju djeca" – uz "saučesništvo i ćutanje cijele međunarodne zajednice".

Izvor: Euractiv/EPA-EFE/SASHENKA GUTIERREZ

Članica levičarske platforme Sumar i španska ministarka rada Jolanda Diaz otputovaće u Palestinu da zahtjeva prekid vatre u sukobu između Hamasa i Izraela.

Diaz će otputovati u region na poziv palestinskog ministra rada da potpiše memorandum o radnim odnosima, a iskoristiće i priliku da i zatraži prekid vatre u Gazi, najavilo je njeno ministarstvo.

Datum putovanja, o kojem je obaviješten i premijer Pedro Sančez, još nije određen - iako se očekuje da će se to dogoditi uskoro. Među uslovima koje je postavila za koalicioni sporazum sa Sančezom bilo je  šansko priznanje palestinske džave.

Španija spremna na "jednostrane korake"
Ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares je ove nedjelje rekao da će Španija "sama donijeti sopstvenu odluku" o priznavanju palestinske države ako ne bude konsenzusa među članicama EU.

Devet od 27 država članica EU već priznaje državu Palestinu.

"Imamo dijalog sa evropskim zemljama, želimo da vidimo kako možemo da postignemo napredak. Ako na kraju ne uspijemo da postignemo konsenzus, Španija je suverena zemlja i sama će donositi odluke", rekao je Albares u intervjuu koji je u ponedeljak objavio portal Saud Arab News.

On je takođe istakao da se mir na Bliskom istoku može postići samo stvaranjem "jedinstvene palestinske države koja će ujediniti Gazu i Zapadnu obalu pod jednom palestinskom vladom, povezane koridorom sa morem, i sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom".

Albares kaže da je to "stvarno rješenje".

Sančez i Hamas
U novembru 2023. Sančez je otputovao u Izrael, Palestinu i Egipat sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom kako bi objasnio da će Španija jednostrano priznati palestinsku državu ako međunarodna zajednica ne donese zajedničke odluke u tom pravcu.

Sančez je u Ramali  branio zajedničku borbu protiv terorizma nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i ponovio da Madrid preferira koegzistenciju dvije države, Izraela i Palestine.

Sančez je tada rekao da je "neselektivno ubijanje nedužnih civila, uključujući hiljade djece, potpuno neprihvatljivo" tokom posjete graničnom prelazu Rafa. Njegove riječi izazvale su kratku diplomatsku krizu sa Izraelom i desničarskim partijama u Španiji, kao i desničarskom partijom Voks, ali i Evropskim parlamentom.

Lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber je tada optužio Sančeza da dijeli Evropu "aplaudirajući teroristima Hamasa".