Svijet

NJEMAČKI AUTOMOBILSKI GIGANT DIJELI OTKAZE ŠIROM SVIJETA!

Autori Euractiv Gordana Šćepanović

Automobilski sektor, koji je među najpogođenijima u Njemačkoj, je bio primoran da se reorganizuje kako se potražnja potrošača prebacuje na električna vozila.

Izvor: ULIAN STRATENSCHULTE / AFP / Profimedia

Njemački dobavljač automobila Kontinental najavio je u srijedu (14. februar) planove za otpuštanje 7.150 radnih mjesta širom svijeta do 2025.

Kontinental, koji proizvodi gume i druge automobilske djelove, saopštio je da će 1.750 radnih mjesta biti ukinuto zbog istraživanja i razvoja, piše Dojče Vele.

Šef kompanije za automobilsku industriju, Filip von Hiršidt, kazao je da će ovaj potez omogućiti kompaniji da "još više fokusira svoje resurse na buduće tehnologije za softverski definisana vozila".

"Svjesni smo uticaja na naše zaposlene i učinićemo sve što možemo da pronađemo dobra, prilagođena rješenja (za zaposlene)", dodao je on.

"Dramatično loša" situacija
Kontinental je najnoviji njemački proizvođač koji je najavio otpuštanje radnih mjesta dok se industrija bori sa globalnim usporavanjem rasta i visokom inflacijom.

To dolazi u trenutku kada se njemačka vlada sprema da smanji svoju prognozu ekonomskog rasta na samo 0,2 odsto u izveštaju koji bi trebalo da bude objavljen sljedeće nedjelje.

"Ne možemo tako dalje", rekao je u srijedu njemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek, dodajući da je ekonomska situacija "dramatično loša".

"Sve u svemu, moramo ponovo više ulagati u ovu zemlju i pokrenuti ekonomski rast", rekao je on.