Svijet

SVIJET ULAZI U "OPASAN PERIOD",ULAGANJE U VOJSKU PORASLO ZA 9%! Rusija na vhu, a najviše se investira u nuklearno oružje

Autor Uroš Matejić

Globalno ulaganje u vojsku poraslo za 9%.

Izvor: Profimedia/SPUTNIK

U poslednjih godinu dana ulaganja u vojsku na globalnom nivou porasla su za 9% na rekordnih 2,2 triliona dolara godišnje. Nova analiza predviđa još veći rast vojnih investicija ove godine kako svijet ulazi u "opasniji period", prenosi Skaj njuz. 

Prema istraživanju koje je danas objavio Međunarodni institut za strateške studije (IISS), Rusija troši preko 30% svog budžeta na vojsku. Zemlje NATO povećale su ulaganja u vojsku za 30 odsto u poslednjoj deceniji, što je vjerovatno reakcija na rusku invaziju na Krim 2014. godine.

Donald Tramp je izazvao burne reakcije kada se prije dva dana požalio pojedinim članicama NATO da ne ispunjavaju minimalno ulaganje u vojsku koje NATO predviđa, a koje iznosi 2 odsto državnog budžeta. Tramp je rekao da podržava napade na članice alijanse koje ne ispunjavaju taj uslov.

U studiji IISS su napisali da SAD i Evropa povećavaju proizvodnju projektila i municije, sa fokusom na artiljeriju i sisteme protivvazdušne odbrane, oblasti koje su bile zanemarene od Hladnog rata. Kina i Rusija su više fokusirane na nove tehnologije, kao što su hipersonične rakete koje putuju više od pet puta brže od zvuka, što ih čini veoma teškim za presretanje.

"Postoje obnovljene investicije i u nuklearno oružje. Kina gradi nove silose za rakete, a SAD modernizuju bojeve glave i sisteme za isporuku", napisao je IISS. Već 65 godina IISS objavljuje izvještaj u kome prati stanje svake vojske na svetu. Oni su naglasili da Komunistička partija Kine ima sve veću sposobnost da projektuje moć, zbog čega zapadne zemlje i druge azijske zemlje povećavaju saradnju. Osim toga, primijetili su sve veći uticaj Irana, koji Hute snabdijeva raketama i prodaje dronove Rusiji.