Svijet

POSLIJE KATALIN NOVAK, OSTAVKU PODNIJELA BIVŠA MINISTARKA PRAVDE: OGLASILA SE NA MREŽAMA (FOTO)

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Mađarska predsjednica Katalin Novak, juče je objavila ostavku, nakon što se suočila sa bijesom javnosti zbog pomilovanja datog muškarcu koji je umiješan u slučaj se*sualnog zlostavljanja dece.

Izvor: Twitter/ Printscreen

Ubrzo je potom bivša ministarka pravde Judit Varga, objavila je da se povlači iz javnog života zbog te afere.

Najave su uslijedile posljie sve većeg pritiska opozicionih političara i protesta ispred predsjedničke palate u petak uveče.

"Dajem ostavku na funkciji. Izvinjavam se onima koje sam povrijedila i svim žrtvama koje su možda imale utisak da ih nisam podržala" rekla je 46-godišnja Novak, priznajući da je pogriješila.

Novak, koja je inače bila i ministarka za porodična pitanja, rekla je da će uvijek biti za zaštitu djece i porodica.

Ubrzo nakon nje oglasila se Judit Varga, koja je bila ministarka pravde u vrijeme kada je Novak potpisala pomilovanje za zločine koje je počinio se*sualni napasnik u domu za djecu.

"Predsjednica Republike Mađarske podnijela je danas ostavku. Od promjene sistema, za validnost pojedinačne odluke predsjednika o pomilovanju potreban je potpis ministra pravde. Nastavila sam više od 25 godina staru praksu koju ministar pravde priznaje, a kada je riječ o predsjednikovoj odluci o pomilovanju. Preuzimam političku odgovornost za potpisivanje odluke predsjednika" napisala je Varga u objavi na društvenim mrežama.

Kao ministarka pravde, koja je napustila funkciju da bi vodila izbornu kandidaturu za Evropski parlament, odobrila je pomilovanje.

"Odričem se poslaničkog mandata i šefa liste za Evropski parlament" navela je ona na Fejsbuku.

Varga je važila i za zvijezdu u usponu u vladajućoj partiji Fides.

Nakon nje oglasio se i njen bivši suprug Peter Mađar, takođe istaknuta ličnost u Mađarskoj, koji je držao funkcije u državnim firmama.

"Danas podnosim ostavku na funkciju u obije državne kompanije."

Zašto je pomilovan pedofil?

Novak je postala prva žena koja je imala suštinski ceremonijalnu ulogu predsjednika u martu 2022.

Kontroverzu je izazvalo pomilovanje bivšeg zamjenika direktora dječijeg doma. Pomogao je da se prikrije se*sualno zlostavljanje djece u domu.

Odluka je donijeta prošlog aprila tokom posjete pape Franje Budimpešti.

Otkako je nezavisni medij 444 objavio vijest o odluci prošle sedmice, opozicija u zemlji pozivala je na ostavku predsjednice.

U petak uveče demonstranti su se okupili ispred predsjedničke palate, a tri predsjednička savjetnika su odmah dala otkaz.