Svijet

MAKRON ODLOŽIO POSJETU UKRAJINI! OBOREN DRON U KOJEM JE BILO VIŠE OD 22 KILOGRAMA HAŠIŠA!

Autor Milica Mrvaljević

Dan 718. od početka rata u Ukrajini. Vojska saopštava da su ruske bespilotne letjelice napale Kijev, ali i jug zemlje. Ukrajinske snage navode da je tokom noći oboreno 40 do 45 ruskih dronova.

Izvor: Profimedia

Hersonska oblast

U ruskim napadima širom Hersonske oblasti povrijeđene su najmanje dvije osobe, rekao je lokalni guverner Oleksandr Prokudin.

Ruske trupe su sa dvije navođene avionske bombe pogodile selo Monastirske, pri čemu su ranjena dva muškaraca.

Vojna uprava Hersonske oblasti izvijestila je da je u ruskom napadu pogođena medicinska ustanova u regionalnoj prijestonici. Još dvije vođene avio-bombe pogodile su selo Kačkarivka, rekao je Prokudin.

Naveo je da su ruski dronovi pogodili centar Berislava, kao i obližnje selo Zolota Balka.

Peskov: Karlson sam predložio intervju sa Putinom

“Zaista, on nas je sam kontaktirao, predložio je intervju. Aktivno smo pregledali njegove materijale, pogledali njegovu publiku, pogledali koliko uravnoteženo pokriva određena pitanja. I došli smo do zaključka da preporučimo predsjedniku da da intervju”, izjavio je Peskov za TV Rusija 1.

Američki novinar Taker Karlson sam je predložio da uradi intervju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a Putin je prilično brzo pristao, rekao je je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Portparol Kremlja je naveo da je Karlson predvidio da će se podići prašina u vezi intervjua s Putinom, ali da je on samom novinaru povećao popularnost, prenosi RIA Novosti.

“I sada mu je, koliko razumijem, teško. S druge strane, kao prilično pametan čovjek, mislim da je predvidio da će uzburkati emocije”, rekao je Peskov.

Odložena posjeta Ukrajini od strane Makrona

Francuski predsjednik Emanuel Makron odložio je dvodnevnu posjetu Ukrajini koja je bila planirana za sljedeću sedmicu iz bezbjednosnih razloga, saopštila je Jelisejska palata.

Prvi čovjek Francuske trebalo je da u Ukrajini stigne u utorak i da prvo ode u “simboličnu posjetu” Odesi, gradu koji su djelimično izgradili Francuzi, a potom i Kijevu.

Francusko-ukrajinski poslovni savjet “Medef International”, koji je trebalo da bude održan tokom Makronove posjete, takođe je odložen.

Makron je trebalo da najavi stvaranje fonda u iznosu od 200 miliona eura za civilne projekte koje realizuju mala i srednja preduzeća, kao i da zvanično da objavi imenovanje Francuske razvojne agencije (AFD) za koordinatora francuske pomoći Ukrajini.

Kijev: Napad dronovima na Kijev

Ukrajinska vojska saopštila je Rusija da je tokom noći izvela napad dronovima na Kijev i jug Ukrajine.

Prema njenim navodima, najmanje jedna osoba je ranjena, a oštećen je i gasovod, kao i stambene zgrade u Nikolajevu.

Vazduhoplovstvo Ukrajine, u međuvremenu, saopštilo je u da su njeni PVO sistemi tokom noći uništili 40 od 45 ruskih dronova.

Sirski preuzeo komandu nad 800.000 vojnika

Novoimenovani komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski, koji je preuzeo komandu nad 800.000 vojnika, rekao je da ukrajinska vojska treba da se fokusira na dronove i elektronsko ratovanje.

Njegov tim je, inače, popunjen – ukrajinski predjsednik Volodimir Zelenski imenovao je još pet visokih vojnih zvaničnika na najviše vojne funkcije.

Kijev: Graničari oborili dron sa više od 22 kilograma hašiša

Ukrajinski graničari saopštili su da su oborili dron kvadrokopter sa 22,5 kilograma hašiša čija je vrijednost 346.000 dolara.

Uhapšena su tri muškarca.

Kako se navodi dron sa drogom oboren je na ivici pograničnog grada Volinske oblasti. Region se graniči i sa Poljskom i sa Bjelorusijom.

Graničari i Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) su da je dron prevozio drogu u dva kontejnera.

Ruske snage koriste Maskov Starlink?

Ukrajinska vojna obavještajna služba saopštila je da je potvrdila da ruske snage koriste usluge komercijalne satelitske mreže “Starlink”, čiji je vlasnik američki milijarder Ilon Mask.

Nakon izbijanja rata, Mask rekao je da je usluga pristupa internetu preko njegove mreže “Starlink” aktivirana u Ukrajini, ali sada ukrajinski obavještajci tvrde da tu uslugu koristi Rusija.

 Pavljuka za komandanta kopnenih snaga

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je Aleksandra Pavljuka za komandanta Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine.

Pavljuk je prethodno smijenjen sa sa mjesta prvog zamjenika ministra odbrane.