Svijet

MAĐARSKA PREDSJEDNICA PODNIJELA OSTAVKU! "Napravila sam grešku"

Autor Ivana Vlajković

Mađarska predsjednica podnijela ostavku nakon pomilovanja čovjeka koji je zlostavljao djecu.

Izvor: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Predsjednica Mađarske Katalin Novak (46) podnijela je ostavku, objavila je agencija Asošijejted pres, nakon što je javnost negodovala jer je pomilovala osobu koja je osuđena u slučaju se**ualnog zlostavljanja djece.

Katalin Novak najavila je u subotu u televizijskoj poruci da će se povući sa predsjedničke funkcije koju obavlja od 2022. godine. Njena odluka je uslijedila nakon više od nedelju dana negodovanja javnosti nakon što je otkriveno da je izdala predsjedničko pomilovanje u aprilu 2023. godine čovjeku osuđenom za skrivanje niza se**ualnih zlostavljanja djece u državnom dječjem domu.

"Izdala sam pomilovanje koje je izazvalo zbunjenost i nemir kod mnogih ljudi. Napravila sam grešku", rekla je. Novak je bila prva žena koja je obavljala predsjedničku funkciju u Mađarskoj, a javnost je bila ogorčena kad se pojavila informacija da je pomilovala radnika doma za djecu koji je osuđen 2018. godine jer je vršio pritisak na žrtve da povuku svoje tvrdnje da ih je direktor tog doma se**ualno zlostavljao.

Direktor je osuđen na osam godina zbog zlostavljanja najmanje 10 djece između 2004. i 2016. godine. Novak je bliska saveznica premijera Viktora Orbana i bivša potpredsjednica njegove vladajuće stranke Fides. Bila je ministarka za porodicu Mađarske do imenovanja na mjesto predsjednice 2022. godine i otvoreno se zalagala za tradicionalne porodične vrijednosti i zaštitu djece.