Svijet

NOVI KOMANDANT UKRAJINSKE VOJSKE OBEĆAVA NOVI PRISTUP U RATU SA RUSIJOM!

Autor Gordana Šćepanović Izvor MINA

Novoimenovani komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da oružane snage moraju pronaći nove načine da se bore kako bi pobijedile ruske osvajače.

Izvor: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

U prvim javnim izjavama otkako je preuzeo komandu nad 800 hiljada ukrajinskih trupa, Sirski se fokusirao na bespilotne letjelice i elektronsko ratovanje kao primjere korišćenja nove tehnologije za dostizanje pobjede.

On je naveo i da je jedan od prvih ciljeva da poboljša rotaciju vojnika sa prve linije fronta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Čini se da su njegove izjave u skladu sa ciljevima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da donese novine u oružane snage i usvoji novi pristup borbi nakon rekonstrukcije vojnog vrha.

Imenovanje Sirskog na najvišu vojnu poziciju dolazi u vreme izazova za Ukrajinu, koja još ne zna da li će dobiti dodatnu vojnu pomoć od Sjedienjenih Američkih Država.

Izvor: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

U međuvremenu, dvostranačka delegacija članova američkog Kongresa sastala se u petak sa Zelenskim kako bi ga uvjerila da će uraditi sve što je do njih da kroz Predstavnički dom prođu ključni zakon o vojnoj pomoći.

Delegaciju su činila četiri člana Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma: republikanci Majk Tarner i Frenč Hil, zajedno sa demokratama Džejsonom Krouom i Ebigejl Spanberger.