Svijet

IGNORISALI AMERIKANCE I POKRENULI NOVU INVAZIJU! Netanjahu šalje izraelsku vojsku na jug Gaze - vrijeme je za napad!

Autor Uroš Matejić

Izrael je započeo napad na Rafu, grad u Gazi, smješten blizu granice sa Egiptom.

Izvor: AA/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA

Samo koji sat nakon razgovora Entonija Blinkena i Benjamina Netanjahua u Jerusalemu, Izrael je započeo napad na Rafu, grad u Gazi smešten blizu granice sa Egiptom i prepun palestinskih izbjeglica iz razorenih djelova te palestinske teritorije.

Odluka Izraela da uprkos javnom američkom protivljenju napadne grad koji se smatra posljednjim kakvim-takvim utočištem palestinskih civila u Gazi, zategnuće odnose između Vašingtona i ultradesničarske izraelske vlade na čelu sa konzervativnim premijerom Netanjahuom.

Rojters je juče javio da se gotovo polovina stanovništva Gaze nalazi u Rafi. Riječ je oko 1,5 miliona stanovnika, napisao je BBC, a preživljavaju na humanitarnoj pomoći nakon nekoliko mjeseci brutalnog rata. Bijela kuća ranije je saopštila da neće podržati nikakve izraelske planove za veliku vojnu operaciju na krajnjem jugu Pojasa Gaze, u gradu Rafa, dok je državni sekretar Blinken otvoreno rekao da su SAD zabrinute zbog takvih operacija.

Izraelske snage su danas bombardovale oblasti oko Rafe, u koju se raselio veliki broj Palestinaca sklanjajući se od izraelske ofanzive: "Svaka veća vojna operacija u Rafi u ovom trenutku, pod ovakvim uslovima, gdje se nalazi više od milion, vjerovatno milion i po Palestinaca, koji traže utočište, bez dileme, bila bi katastrofa, i ne podržavamo to", rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi, preneo je Rojters.