Svijet

AUSTRALIJA PRIPREMA ZAKON ZA ZAŠTITU PRIVATNOSTI RADNIKA!

Autori Euractiv Gordana Šćepanović

Slična pravila već su na snazi u Evropskoj uniji a Australija postaje nova zemlja koja će štititi svoje radnike od prekomernog radnog vremena.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Australija planira da donese zakon koji će radnicima omogućiti da ignorišu pozive šefova van radnog vremena, bez straha od kazni. Ova inicijativa dio je niza mjera koje je predložila savezna vlada u cilju zaštite prava radnika i uspostavljanja ravnoteže između poslovnog angažovanja i privatnog života.

Ministar za zapošljavanje, Toni Berk, izjavio je da većina senatora podržava ovaj zakon. On je istakao da ova odredba ima za cilj sprečavanje neplaćenog prekovremenog rada, pružajući radnicima pravo da se odvoje od "nerazumnih poziva i zahtjeva van radnog vremena, bez straha od posljedica".

Premijer Entoni Albanez naglasio je da radnici koji nijesu plaćeni 24 sata dnevno ne bi trebalo da budu kažnjeni ako nijesu dostupni 24 sata dnevno. Očekuje se da će predlog zakona biti predstavljen u parlamentu kasnije ove nedjelje.

Pored tzv. "prava na isključenje", predlog zakona obuhvata i druge ključne odredbe, jasan put od privremenog do stalnog zaposlenja, kao i postavljanje minimalnih standarda za privremene radnike i vozače kamiona.

Postoje i protivnici ovog zakona.

Neki političari, grupe poslodavaca i korporativni lideri tvrde da bi ovo pravo na isključenje moglo biti pretjerano i da bi moglo narušiti fleksibilnost rada, uticati na konkurentnost kompanija i opstruirati razvoj tržišta rada.

Lider Zelenih, Adam Bandt, izjavio je da je postignut dogovor između laburista, manjih partija i nezavisnih partija da podrže ovaj zakon.

On je takođe istakao da Australijci u prosjeku rade šest nedjelja neplaćenog prekovremenog rada svake godine, što čini značajan dio neisplaćenih plata u privredi.

Ova inicijativa dio je niza mjera koje je predložila savezna vlada u cilju zaštite prava radnika i uspostavljanja ravnoteže između poslovnog angažovanja i privatnog života.