Svijet

ODBRANIO KIJEV I PREDVODIO OFANZIVU KOD HARKOVA! Ko je Aleksandar Sirski, novi komandant ukrajinske vojske (FOTO)

Autor Aleksandar Blagić

Novi komandant ukrajinske vojske je Aleksandar Sirski.

Izvor: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio je dosadašnjeg komandanta ukrajinske Valerija Zalužnog i postavio je novog, Aleksandra Sirskog. Aleksandar Sirski je general-pukovnik i imenovan je za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, piše "RIA Novosti".

"Od danas, novi rukovodeći tim preuzima rukovodstvo Oružanim snagama Ukrajine. Imenovao sam general-pukovnika Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine", rekao je Zelenski.

Ko je Aleksandar Sirski?

General Aleksandar Sirski rođen je 1965. godine u Vladimiru, u Sovjetskom Savezu, današnja Ruska Federacija. U Ukrajini je živio od 1980. godine, završio je Srednju vojnu školu u Moskvi.

Imao je važnu ulogu u ruskoj invaziji na poluostrvo Krim 2014. godine, a 2019. godine je postao komandant pešadijskih jedinica u operacijama na istoku države. To unapređenje je stiglo kao nagrada za veliki rad tokom ruske invazije na Krim, piše "Ekonomist".

Očekuje se da odluka Zelenskog neće biti dobro primljena u javnosti i među vojnicima. Sirski je bio glavni odgovorni za odbranu Kijeva u prvih mjesec dana sukoba Rusije i Ukrajine koji je počeo 24. februara 2022. godine, piše "Vašington Post". Takođe, Sirski je predvodio kontraofanzivu na sjeveroistoku Harkova na jesen 2022. godine.

Navodno, veći dio vojnih zvaničnika Ukrajine ne voli rad i metode Sirskog jer ga smatraju "Sovjetskim komandantom", odnosno tipom generala koji svoje trupe gura na prvu liniju fronta duži vremenski period bez razmatranja opcije povlačenja. Vojni analitičari smatraju da je Sirski trebalo da povuče trupe sa istoka Bahmuta.

Služio je u Avganistanu, Tadžikistanu i Češkoj Republici sve do raspada Sovjetskog Saveta 1991. godine. Odlikovan je Ordenom Bohdana Hmeljnickog III stepena, a kasnije je dobio i čin general-potpukovnik zbog uspjeha u bici kod Debaljceva.

Prioritet Sirskog nije taktika već moral vojske, piše "Yahoo news". Poznat je kao general koji redovno obilazi trupe na frontu, a kada su ga pitali da li je bilo vrijedno boriti se toliko za Bahmut, "razrušeni grad" kako su ga nazvali novinari, on je rekao "da je ta taktika uporne ukrajinske odbrane nanijela štetu Rusima i time je 'bila vezana plaćenička grupa Vagner' ".