Svijet

MASOVNA OTPUŠTANJA POSTAJU NJEMAČKI LIJEK ZA KRIZU? Gigant bijele tehnike sateran u ćošak, otkaz za 700 radnika

Autori Euractiv.rs Balša Janković

Njemačka kompanija za proizvodnju aparata za domaćinstvo Miele, koja posluje i u Srbiji, najavila je masovna otpuštanja kako bi svoju osnovnu djelatnost u budućnosti ponovo učinila profitabilnom

Izvor: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Poznata njemačka kompanija za proizvodnju aparata za domaćinstvo Miele moraće da otpusti određeni broj radnika kako bi svoju osnovnu djelatnost u budućnosti ponovo učinila profitabilnom. Kompanija, sa sedištem u Guterslohu u Severnoj Rajni-Vestfaliji, ima ukupno 23.300 zaposlenih.

Rukovodstvo kompanije planira reorganizaciju celokupne proizvodnje. To takođe može dovesti do premještanja poslova na druge lokacije kompanije. Prema pisanju njemačkih medija, Miele mora da smanji troškove proizvodnje, zbog čega je smanjenje radnih mjesta bilo predvidivo, prenosi hna.de.

Rukovodstvo kompanije je objavilo video poruku svojim radnicima, podstičući ih da se pripreme za loše vijesti.

"Za 2024. se kaže da je godina "teških odluka i dubokih promjena". Proizvodnja kompanije mora biti reorganizovana, inače bi kompanija u cjelini bila dugoročno ugrožena", nastavlja se u video poruci.

Plan za sada predviđa da će skoro sve mašine za pranje veša u domaćinstvu biti sastavljene u Ksaverovu u Poljskoj do 2027. godine. Da bi se to postiglo, 700 radnih mjesta treba postepeno da se eliminiše u fabrici Gutersloh. Preostali djelovi proizvodnje opreme u Guterslohu, kao što su postrojenje za presovanje, livnica ili prerada livenih djelova, nisu pogođeni izmještanjem, prenosi portal.

"Ono što trenutno doživljavamo nije privremeni pad u ekonomiji, već trajna promjena okvirnih uslova koji su za nas relevantni i na koje moramo da se prilagodimo. Sada je riječ o ozbiljnim koracima i veoma smo svjesni da će to teško pogoditi mnoge kolege", napisala je uprava Mielea u internoj komunikaciji zaposlenima.

Kao jedan od nekoliko mogućih scenarija, Miele je planirao da preseli skoro svu svoju proizvodnju u fabriku u Poljskoj, koja već proizvodi veliki broj mašina za pranje veša.

Miele nije usamljen u otpuštanju radnih mjesta u ovoj godini, sličan scenario je viđen i u drugim njemačkim kompanijama koje su takođe bile prinuđene da spas pronađu u otpuštanjima radnika. Ovom "lijeku" pribjegao je još jedan proizvođač kućnih aparata, Boš, kao i tradicionalni proizvođač vaga, Bizerba, koji je nedavno morao da objavi da ukida veliki broj radnih mjesta.