Svijet

IRAN JE SPREMAN! Stiglo ZASTRAŠUJUĆE upozorenje Amerikancima: "Nećemo oklijevati da uzvratimo"

Autor Nevena Davidović

Iran spreman da odgovori na napad SAD ukoliko to bude potrebno, saopšteno je iz iranskog ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Profimedia

Iran neće oklijevati da uzvrati na američki napad na njenu teritoriju, rekao je danas portparol iranske diplomatije, prenosi Index. Sjedinjene Američke Države su u petak pokrenule seriju napada protiv iranskih snaga i proiranskih oružanih grupa u Siriji i Iraku kao odgovor na ubistvo tri američka vojnika 28. januara u Jordanu.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbijednost Džejk Salivan rekao je u subotu da će Sjedinjene Države nastaviti da uzvraćaju i ne isključuje direktne udare na ciljeve u Iranu. "Islamska Republika neće oklevati ako treba da uzvrati", rekao je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani na nedeljnoj konferenciji za novinare.

U subotu su Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo objavile da su bombardovale desetine ciljeva u Jemenu kao odgovor na napade Huta koje podržava Iran. Kanani je osudio napade u Iraku, Jemenu i Siriji i nazvao ih nelegalnim. On je dodao da su napadi izvedeni u okviru "politike potpune podrške" Izraelu. Huti tvrde da djeluju "solidarno" sa Palestincima u Gazi.

Američke snage saopštile su u nedelju da su izvele vazdušne napade na pet projektila u Jemenu koji su bili spremni za lansiranje na brodove u Crvenom moru. Kanani je u ponedeljak rekao da Teheran "ne želi da pogorša tenzije i krize u regionu".