Svijet

ODNOSI U UKRAJINI SVE NAPETIJI! Da li će Zelenski smijeniti najpopularnijeg generala?

Autor Ivana Vlajković

Tenzije između Zalužnog i Zelenskog tinjaju nedeljama.

Izvor: Profimedia/AFP

Britanski Gardijan objavio je informaciju da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio od vrhovnog vojnog komandanta Valerija Zalužnog da podnese ostavku. Međutim, to se nije dogodilo, a Zalužni će najverovatnije zbog toga dobiti otkaz.

Tenzije između Zalužnog i Zelenskog tinjaju nedeljama usred neuspjeha ukrajinske kontraofanzive. Ipak, informacija da bi Zalužni mogao da bude isključen šokirala je mnoge. Ukrajinski opozicionar Aleksij Gončarenko rekao je za Gardijan da je Zelenski tražio od Zalužnog da podnese ostavku, ali da je on to odbio.

"Lično, mislim da je ovo loša ideja. Među njima nema suštinskih pitanja, ali kabinet Zelenskog je zabrinut zbog toga što je Zalužni davao političke izjave, a ne vojne", rekao je on. Na društvenim mrežama u ponedeljak su se pojavila očekivanja da bi Zalužni uskoro mogao da bude isključen. Ministarstvo odbrane Ukrajine je, međutim, kratko odgovorilo na upite medija i, bar za sada, demantovalo informaciju. "Ne, to nije istina", rekli su.

Gončarenko ističe da bi Zelenski vrlo brzo mogao da zameni Zalužnog, a u tom procesu mu je potrebna podrška ministra odbrane. Njegova zamjena bi najvjerovatnije bio Kiril Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe. "Nije jasno kako bi izgledala alternativna vojna strategija s obzirom na učvršćene pozicije Rusije na liniji fronta. Ukrajinska kontraofanziva nije uspjela da probije ruske linije, a kritike se uglavnom odnose na to da je napad usmjeren na previše poena. Međutim, čini se da je spor između predsjednika i generala političke prirode", piše Gardijan.

Ukrajinski general slovi za jednu od najpopularnijih ličnosti u Ukrajini, a njegov status je često iritirao Kancelariju predsjednika. U novembru 2023. Zelenski je upozorio generale da ne ulaze u politiku. "Bila bi ogromna greška ako komandanti koji vode rat imaju na umu da će se sjutra baviti politikom ili izbornim procesom. Uz svo dužno poštovanje prema generalu Zalužnom, postoji potreba za apsolutnim razumijevanjem hijerarhije", rekao je prvi čovjek Ukrajine, prenosi klix.ba.