Svijet

"I U TOM SMISLU BJELORUSIJA JE, NARAVNO, POSTALA NUKLEARNA SILA": Putin se oglasio na sastanku Vrhovnog državnog savjeta

Autor Uroš Matejić

Putin je istakao da je Bjelorusija, uz učešće Rusije, postala nuklearna sila nakon što je izgrađena bjeloruska nuklearna elektrana.

Izvor: Profimedia

Bjelorusija je postala nuklearna sila nakon što je uz učešće Rusije izgrađena bjeloruska nuklearna elektrana, što je ozbiljan korak naprijed u ekonomskom i tehnološkom razvoju, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Vrhovnog državnog savjeta Savezne države. Putin je tokom svog govora podsjetio da je uz učešće Ruske Federacije u Bjelorusiji 2023. godine završena izgradnja drugog bloka BelNPP, prenijela je agencija RIA Novosti.

"Ovo je, naravno, veoma ozbiljan pomak, imajući u vidu da nije izgrađena samo stanica, već se, kako uvijek kažemo, stvara industrija. I u tom smislu Bjelorusija je, naravno, postala nuklearna sila, ovo je ozbiljan korak napred u razvoju privrede i naučnih sfera, u tehnološkom razvoju", istakao je Putin.

Inače, nedavno je Bjelorusija predstavila novu vojnu doktrinu koja po prvi put predviđa upotrebu nuklearnog oružja.

"Jasno iznosimo stavove Bjelorusije o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja stacioniranog na našoj teritoriji. Pojavilo se novo poglavlje, gdje jasno definišemo naše savezničke obaveze prema saveznicima", rekao je ministar odbrane Viktor Krenjin na sastanku bjeloruskog savjeta bezbjednosti.