Svijet

NE ŽELE SUKOB, ALI SU OPET POSLALI PORUKU BAJDENOVOJ ADMINISTRACIJI!

Autor Uroš Matejić

Kako je prenio zamjenik guvernera Teksasa biće postavljene bodljikave žice duž cijele granice sa Meksikom.

Izvor: Profimedia

Vlasti Teksasa postaviće bodljikavu žicu duž cijele granice sa Meksikom! Zamenik guvernera države Dan Patrik rekao je za Foks njuz da će biti potrebno "mnogo rezača žice" da federalne vlasti presijeku sve barijere koje bi Teksas odmah obnovio.

"Protok ilegalnih migranata koji prelaze državnu granicu pao je sa 3.000 ljudi dnevno prije nekoliko mjeseci na nulu nakon postavljanja žilet žice", rekao je Patrik. Zamjenik guvernera navodi da nema smisla da administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena "uđe i presiječe bodljikavu žicu" s obzirom na uspjeh koji je država postigla zahvaljujući svojim naporima. Patrik je naglasio da Teksas ne želi konfrontaciju.

Bijela kuća, podsjetimo, sukobljava se sa Teksasom zbog mjera bezbjednosti granica. Teksas insistira da je neadekvatna granična politika dovela rekordan broj ilegalnih imigranata u Sjedinjene Američke Države dok Bajdenova administracija naziva mjere koje preduzimaju lokalne vlasti neustavnim i pretjeranim. 

Teksas je postavio ograde od bodljikave žice na granici sa Meksikom, međutim, Vrhovni sud je zahtijevao da guverner Greg Abot ukloni barijeru. Rok da država dozvoli federalnim radnicima da uđu u dio granice kako bi uklonili barijere istekao je u petak.

Abot je naredio mjere samoodbrane zbog situacije sa migrantima i naglasio da će država voditi sopstvenu politiku sve dok savezne vlasti ne počnu da se nose sa bezbjednošću granica. Takođe je rekao da država namjerava da nastavi da širi obim barijera koje se grade.

Republikanski guverneri 25 američkih država, podsjetimo, optužili su predsjednika Bajdena za nespremnost da se bori protiv ilegalne migracije i izrazili solidarnost sa vlastima Teksasa. Tokom decembra granični zvaničnici zabilježili su rekordne 302.000 ilegalnih prelazaka granice.