Svijet

OGLASIO SE TRAMP O NAPADU NA AMERIČKE VOJNIKE U JORDANU: "Na ivici smo Trećeg svjetskog rata, da sam ja predsjednik..."

Autor Nevena Davidović

Bivši američki predsjednik oglasio se putem društvenih mreža i komentarisao najnoviji napad na američke vojnike u Jordanu.

Izvor: Profimedia/ACES / BACKGRID / Backgrid USA

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je u ponedeljak da Teheran nije umiješan u napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojna lica u sjeveroistočnom Jordanu, blizu granice sa Sirijom. U saopštenju koje je objavila državna novinska agencija IRNA, misija je rekla da Iran nema nikakve veze sa napadom na američku bazu. Oni takođe dodaju da "postoji sukob između američkih snaga i grupa otpora u regionu, koje uzvraćaju na napade".

Američki predsjednik Džo Bajden okrivio je grupe koje podržava Iran za napad dronom na američke snage u kojem su ubijena tri američka vojna lica i ranjeno još 34 druga. Na napad je reagovao i Donald Tramp, upozoravajući da smo "na ivici Trećeg svjetskog rata" i okrivljujući Bajdena jer su teroristi koji podržavaju Iran ubili tri američka vojnika u Jordanu. On je osudio "slabost i predaju" Bajdenove administracije dan nakon incidenta.

U objavi na platformi "Truth Social" napisao je da nema šanse da bi se to ikada dogodilo da je on predsjednik. "Ovaj drski napad na Sjedinjene Države je još jedna užasna i tragična posledica slabosti i predaje Džoa Bajdena. Ovaj napad se NIKAD ne bi desio da sam ja bio predsjednik, čak ne bi bilo ni šanse - baš kao što se nikada ne bi dogodio napad Hamasa koji podržava Iran, nikada se ne bi dogodio rat u Ukrajini, a sada bismo imali mir u cijelom svijetu. Umjesto toga, mi smo na ivici Trećeg svjetskog rata", piše u objavi.

"Ovaj užasan dan je još jedan dokaz da nam je potreban hitan povratak u MIR KROZ SNAGU, kako ne bi bilo više haosa, razaranja i gubitaka dragocjenih američkih života. Naša zemlja ne može da preživi sa Džoom Bajdenom kao vrhovnim komandantom", dodao je Tramp u objavi na mreži "Truth Social".

Bajdenova administracija je uzvratila, rekavši da su oni koji pokušavaju da "politizuju nacionalnu bezbjednost nelogični i štetni po bezbjednost". "Kao što je predsjednik Bajden rekao danas, mi ćemo odgovoriti odlučno u vrijeme i na mestu koje odaberemo", rekao je zamjenik sekretara za štampu Endru Bejts. "Predsjednik Bajden je djelovao brzo i snažno - uključujući višestruke vazdušne napade. Pokušaji krajnje desnih republikanaca u Kongresu da politizuju našu nacionalnu bezbjednost su nelogični i štetni po našu bezbjednost."