Svijet

PREDLOG DA GRČKA, RUMUNIJA I BUGARSKA FORMIRAJU MINI ŠENGEN: Kada će ovaj dogovor biti operativan i šta će im donijeti?

Autori Mirela Ljumić Euractiv.rs

Poslanici u Evropskom parlamentu iz Stranke Obnova Evrope predložili su stvaranje mini-šengena između Grčke, Rumunije i Bugarske, koji će biti operativan ovog ljeta, kako bi se ublažio gust turistički saobraćaj između tri zemlje.

Izvor: STEFAN STOJANOVIC/MONDO

Predlog za stvaranje mini šengena je napisan u pismu upućenom grčkom ministru za imigraciju i azil Dimitrisu Kairidisu, a potpisali su ga Daniel Laurer, bugarski kandidat, i rumunski poslanici u Parlamentu Dacian Ciolos i Vlad George, kao i grčki poslanik Georgios Kirkos.

Inicijativu je najavila i bugarska partija Nastavljamo promjene, koja je blizu Obnovi, iako još nije zvanično primljena u članstvo.

"Mi smo u Šengenu, a nismo u isto vrijeme. Moramo da iskoristimo ovu realnost novog Šengena", rekao je rumunski poslanik Vlad George (Obnova) za Euractiv Bugarsku u ekskluzivnom intervjuu.

On je rekao da su poslanici Evropskog parlamenta dobili neformalne, ali "veoma pozitivne" signale od grčke vlade da će podržati inicijativu.

Ali Grčka ima kopnenu granicu sa Bugarskom i Rumunijom, za razliku od Austrije, koja se za sada još uvijek protivi punopravnom članstvu obije zemlje. Iako već imaju benefite zbog Šengena za vazdušna i pomorska putovanja, trebalo bi da postanu djelimične članice od 31. marta.

U svom pismu, Obnova Evrope pominje podršku Komisije za uključivanje Bugarske i Rumunije u Šengen zonu. Takođe tvrdi da predstavnici grčkog turizma, kao i sektora hotela, restorana i ugostiteljstva, insistiraju na ukidanju kontrole na kopnenim granicama kako bi se olakšalo putovanje rumunskih i bugarskih turista ka Grčkoj.

"Trenutno, kontrola kopnenih granica između ove tri zemlje i dalje uzrokuje velike gubitke prevoznim kompanijama i turistima u smislu putnih troškova, finansijskih gubitaka i gubitka vremena", navodi se u pismu, dodajući da bi ukidanje kontrole na granicama odmah poboljšalo ekološku situaciju u oblastima duž granica.

Neće tražiti odobrenje drugih
Međutim, što se tiče ukidanja kontrole na granicama, George je rekao za Euractiv Bugarska da ove tri zemlje članice EU neće tražiti odobrenje od drugih zemalja iz Šengena i jednostavno obavještavaju druge da saznaju koliko se tome protive.

"Sada govorimo da Austrija nema veze s tim. Očigledno, nije između Rumunije i Grčke. Bugarska je tu. Dakle, ne bi trebalo da se miješamo. Politička logika je da ne želimo odobrenje drugih. Želimo znati da se niko tome ne protivi. Niko ne bi trebalo tome da se protivi jer nemaju interesa", rekao je George.

Prema njegovim riječima, stvaranje mini-Šengena mora biti dogovoreno do početka marta, kako bi inicijativa mogla da počne da funkcioniše tokom ljeta.

"Vladajuća stranka u Grčkoj ima svaki interes da to uradi jer su grčke turističke asocijacije izričito to tražile. Tražile su od vlade da nešto preduzme po tom pitanju jer zarađuju dosta novca od turizma, a puno novca se gubi zbog kontrola na granicama", rekao je George.