Svijet

KOJI SU POSLOVI U NJEMAČKOJ SADA AKTUELNI? Jedan sektor ide ka najvećem broju zaposlenih još od 2010. godine

Njemačka ide ka najvećem broju zaposlenih u poslovima povezanim sa obnovljivim izvorima energije od 2010. godine, trend koji podržava potražnja za toplotnim pumpama i instalacijama solarnih panela.

Izvor: Euractiv/YOUTUBE/DW TRAVEL/SCREENSHOT

Zapošljavanje u sektorima povezanim sa obnovljivim izvorima energije u Njemačkoj vraća se na nivoe poslednji put viđene 2010. godine, kada su centrističke CDU/CSU vladale zajedno sa liberalnom FDP. Iako se njemačka radna snaga povećala za pet odsto od tada, za Zelene je to i dalje razlog za radost.

"Proširenje obnovljivih izvora energije takođe osigurava radna mjesta u Njemačkoj i stvara nova", objasnio je Robert Habeck, zeleni ministar ekonomije i akcije za klimu, u srijedu (24. januar).

U 2022. godini, 387.000 ljudi bilo je zaposleno u sektorima obnovljivih izvora energije u Njemačkoj, što je značajan porast u odnosu na 2019. godinu kada je broj bio 309.000, prema institutu za istraživanje ekonomskih struktura (GWS), koji prati godišnje zapošljavanje u sektorima obnovljive energije.

Bilo koje radno mjesto povezano sa obnovljivim izvorima energije će biti uračunato, kao što su instalacije solarnih panela - koji se često proizvode u inostranstvu - ili proizvodnja toplotnih pumpi.

Upravo ova dva sektora najviše doprinose brzom porastu, pri čemu su se poslovi povezani sa toplotnim pumpama više nego udvostručili od 2019. godine, dok su poslovi povezani sa solarnim panelima došli na polovinu svog vrhunca iz 2011. godine od 156.700 radnih mjesta.

Što se tiče solarnih panela, većina radnika u sektoru su instalateri. U sektoru toplotnih pumpi, gde Njemačka ima relevantne domaće proizvođače, smatra se da je raspodela radnih mjesta ravnomjerna.

Radna mjesta u sektoru vetrogeneratora na kopnu, koji čine 24 odsto ukupnog zapošljavanja u oblasti obnovljivih izvora energije, nastavljaju postepeni pad.

Ukupno, dvije trećine radnih mjesta u oblasti obnovljivih izvora energije povezane su sa instalacijom novih solarnih panela, vetrogeneratora i slično.

"Pored proširenja u Njemačkoj, proširenje obnovljivih izvora energije u inostranstvu i time potražnja za uvozom iz Njemačke takođe su relevantni", saopštilo je ministarstvo ekonomije.

Oko 85.000 radnika bilo je zaposleno u radu i održavanju akumuliranih sredstava obnovljivih izvora energije.