Svijet

DRAMA NA SJEVERU EVROPE: Uzbuna u NATO državama, danima gube GPS signal aviona

Izvor Kurir

Moguće je da Rusija koristi misteriozni sistem za elektronsko ratovanje u svojoj istočnoj eksklavi Kalinjingradu kojim ometa GPS uređaje članica NATO na istočnom krilu saveza.

Izvor: Vitaly Nevar / TASS / Profimedia

"Čini se da je jedan od mogućih krivaca za nedavni talas ometanja GPS-a iz Kalinjingrada tajanstveni ruski EW sistem nazvan Tobol" naveo je Erik Kanike iz estonske softverske tvrtke SensusQ u objavi na svom profilu na društvenoj mreži X.

Ruska eksklava Kalinjingrad, stisnuta između članica NATO Poljske i Litvanije na obali Baltičkog mora, mjesto je gdje je smješten jedan od sistema Tobol, dodaje Kanike.

"Rusija preduzima velike napore u elektronskom ratovanju i redovno ometa GPS signal na velikim djelovima teritorija unutar Rusije i susjednih zemalja" kaže vojni stručnjak i stručnjak za oružje David Hambling za Njuzvik.

OMETANJE STARLINKA

Nekoliko zemalja, uključujući Finsku, Poljsku i Švedsku, prijavilo je ometanja GPS poslednjih nedelja.

Švedski potpukovnik Joakim Pasikivi rekao je švedskim medijima ranije ovog mjeseca da ometanja GPS smatra rezultatom ruske aktivnosti ili hibridnog ratovanja.

Čini se da dio ometanja dolazi iz Kalinjingrada i to je mjesto vjerovatan izvor - rekao je Hambling.

"Sugestija da bi ruske sposobnosti elektronskog ratovanja u Kalinjingradskoj oblasti mogle tako značajno uticati na Poljsku i baltičku regiju vrlo je značajna" ocijenio je prošle nedelje američki Institut za proučavanje rata.

Rusija je eksperimentisala sa sistemom Tobol u svojim pokušajima da prekine internetski signal Starlink sistema u Ukrajini, izvijestio je Vašington Post u aprilu, prošle godine, citirajući povjerljiv izvještaj američke obavještajne službe. Pristup Ukrajine satelitskim sistemima poput Starlinka ključan je za mnoge njene vojne i strateške operacije i komunikacije.

"Ometanje satelitske navigacije postaće još važnije jer Rusija mora da se brani od sve većeg broja ukrajinskih dalekometnih napada dronovima poput onih koji su nedavno pogodili Sankt Peterburg. A to bi moglo da ima značajan uticaj na civilnu upotrebu GPS-a" dodaje Hambling.

Još u martu 2022. godine, nedugo nakon početka ruske invazije punog opsega na Ukrajinu, Finska je prijavila smetnje GPS signala pri komunikaciji sa avionima u blizini Kalinjingrada i duž finske granice s Rusijom.

"Naši piloti primijetili su smetnje u GPS-u u blizini područja Kalinjingrada u proteklih nekoliko dana" rekao je tada portparol finskog nacionalnog prevoznika Finera.

OMETANJA AVIONA

Za prvih šest mjeseci 2023. godine Finska agencija za saobraćaj i komunikacije zabilježila je 41 slučaj GPS smetnji u komunikaciji sa avionima koji su letjeli u finskom vazdušnom prostoru.

"Svjesni smo da su čak i Estonija i Letonija pretrpjele ometanje GPS-a" navela je tada vladina agencija.

Ukupno 2.187 slučajeva prijavljeno je izvan Finske u prvoj polovini prošle godine.

Ruska vlada saopštila je krajem 2023. da je njena flota na Baltičkom moru izvela vježbe sa svojom jedinicom za elektronsko ratovanje u Kalinjingradu. Navedeno je da su izvodili vježbe suzbijanja neprijateljske navigacije i radiokomunikacija.

Finska, najmlađa članica NATO, zabeležila je nove smetnje GPS signala početkom godine.

"Bilo je poremećaja u blizini Kalinjingrada, ali i u regiji Crnog mora i na Bliskom istoku u blizini Izraela" rekao je početkom januara šef vazduhoplovstva finske agencija za saobraćaj i komunikacije Jari Pontinen i dodao da nisu u mogućnosti da istraže šta izaziva prekide.

Tagovi