Svijet

A ŠTA MISLITE ŠTA ĆE SE DESITI NA BALKANU ONDA!? Stravično upozorenje Bajdena: Ako pustimo Ruse da ovo urade...

Autor Ivana Vlajković

Bajden je pomenuo balkanske zemlje zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Američki predsjednik Džo Bajden pokušava da ubijedi članove američkog Kongresa da odobre dodatnu vojnu pomoć Ukrajini. Pomoć Ukrajini, koja je mjesecima zadržana u Kongresu, dio je zakona koji bi takođe obezbijedio finansiranje vojne pomoći Izraelu i Tajvanu.

U oktobru je Bajden zatražio dodatnih 60 milijardi dolara za Ukrajinu, od čega bi dio bio iskorišćen za popunjavanje američkih zaliha. Kongres je prethodno odobrio oko 75 milijardi dolara pomoći Ukrajini, prenosi američki "NBC News". Rusija bi mogla da dobije rat za nekoliko nedelja ako Kongres ne reaguje, upozorili su predsjednikovi najviši pomoćnici, savjetnik za nacionalnu bezbijednost Džejk Salivan i direktor Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns, na sastanku iza zatvorenih vrata sa poslanicima u srijedu, otkrio je NBC.

Prema njihovim informacijama, Ukrajina će u narednim nedeljama izgubiti dio PVO i artiljerije. Prošle jeseni, zvaničnici Bijele kuće su nedeljama govorili da će Kongres odobriti dodatnu pomoć, ali je otpor nekih republikanaca u Kongresu zaustavio nacrt zakona. Bajden je mjesecima upozoravao, uključujući obraćanje naciji u Ovalnom kabinetu, da bi prekid američke pomoći imao teške posledice po Ukrajinu i širi svjetski poredak. Bijela kuća je prošlog mjeseca saopštila da je Ukrajini data poslednja raspoloživa američka sredstva, prenosi NBC, piše jutarnji.hr.

Bajden je u petak upozorio da bi se nemiri mogli proširiti Evropom ako Kongres ne odobri dodatnu pomoć Ukrajini. "Ako odemo, a Rusija uspije da izdrži njihov napad i sruši Ukrajinu, šta mislite da će se desiti u balkanskim zemljama", rekao je Bajden tokom sastanka sa američkim gradonačelnicima.

"To mijenja dinamiku", upozorio je on.