Svijet

JEDNA OD NAJVEĆIH PRAVNIH GREŠAKA U BRITANIJI: Stotine radnika osuđeno zbog neispravnog softvera, stiglo izvinjenje

Autori Euractiv Đina Radulović

Japanska tehnološka kompanija Fudžitsu ima "moralnu obavezu" da nadoknadi štetu žrtvama skandala sa britanskom poštom, rekao je u utorak (16. januar) šef njenog evropskog ogranka.

Izvor: Euractiv/you tube/guardian news/screenshot

Između 1999. i 2015. godine, veliki broj ljudi koji su vodili filijale britanske državne Pošte bili su lažno optuženi za krađu i prevaru nakon što su kvarovi u Fudžicovom Horizon IT sistemu pogrešno pokazali da je velika količina novca nestala sa računa filijala, piše CNN.

Nakon što je Pošta pre 25 godina uvela sistem Horizon da bi automatizovalo računovodstvo prodaje, poštanski radnici su počeli da primećuju neobjašnjive gubitke. Pošta je smatrala da je Horizon pouzdan i optužila je direktore filijala za krađu.

Oko 700 njih, prema pisanju CNN-a, je osuđeno za krivična dela, od kojih je jedan broj svoju kaznu služio u zatvoru, a neki su bili toliko uznemireni ovom situacijom da su sebi oduzeli život, kažu članovi njihovih porodica, navodi ovaj portal.

"Imali smo bagova i grešaka u sistemu i pomogli smo Pošti u procesuiranju upravnika pošte. Zbog toga nam je zaista žao", rekao je u utorak Piter Paterson, Fudžitsuov direktor za Evropu (naslovna fotografija).

Do sada je više od 2.700 sadašnjih ili bivših upravnika pošte dobilo novčanu nadoknadu kroz vladinu šemu, iako mnogi kažu da ono što su dobili nije dovoljno. I mnogi kažu da bi Fudžitsu – firma vredna blizu 29 milijardi dolara i koja je još uvek glavni snabdevač britanske vlade – takođe trebalo da nadoknadi štetu žrtvama.

"Mislim da postoji moralna obaveza kompanije da doprinese. Mi moramo da odigramo ulogu i da doprinesemo... fondu za obeštećenje upravnika pošte", rekao je Paterson britanskim zakonodavcima tokom javne rasprave.

Javna istraga je pokrenuta 2020. kako bi se utvrdilo koji su pojedinci i organizacije odgovorni za skandal. Paterson je rekao da, kada se završi, u potpunosti očekuje da će "razgovarati sa vladom" da utvrdi koliko će Fudžitsu morati da plati nadoknadu. "Ne mogu još da stavim broj", rekao je.

Pogrešna presuda

Vlada je ove presude opisala kao jednu od najvećih grešaka pravnog sistema u britanskoj istoriji.

Ova saga je godinama bila predmet medijskih izveštaja u Velikoj Britaniji i rezultirala je višestrukim pravnim slučajevima, ali tek otkako je televizijska drama ranije ovog meseca fokusirana na tragični uticaj na živote upravnika pošte podigla svest i izazvala gnev javnosti.

Javnost je izazvala brz odgovor vlade: prošle nedelje je premijer Riši Sunak najavio da će parlament brzo usvojiti zakon kojim će poništiti osuđujuće presude stotinama upravnika pošte.

Sunak je kazao da je skandal i "jedna od najvećih grešaka pravde u istoriji naše zemlje" to što su stotine poštara bile osuđene između 1999. i 2015. godine jer su navodno krale novac, ali se ispotavilo da su kompjuteri pošte pogrešno prikazivali manjkove u njihovim ekspoziturama.

Do danas, samo 93 od 700 osuđenih upravnika pošte je poništena presuda.

Bivši upravnici pošte rekli su za CNN da su im lažne osude za krađu i lažno računovodstvo naneli ogromnu emocionalnu i fizičku štetu, uništili im sredstva za život, zategli njihove porodične odnose i gurnuli ih u teške i stalne finansijske nevolje.

I Fudžitsu i Pošta su ranije priznali svoju ulogu u skandalu i izvinili se žrtvama, ali ostaje mnogo pitanja o tome ko je šta znao i kada, a britanska policija istražuje pojedince koji su radili za obe kompanije.

Nik Rid, izvršni direktor pošte, koji se takođe obratio poslanicima u utorak, rekao je da je "posvećen" napuštanju sistema Horizon. Pošta i dalje koristi IT sistem, ali u novijoj iteraciji od one koja je umešana u skandal.

"Zastarelo je, nezgrapno, staro — ima 25 godina — ali radi ono za šta je namenjeno", rekao je on. "Odbacićemo Horizon i to je naša namera", rekao je Red.