Svijet

SNIJEŽNA OLUJA "GERTRUDA" OKOVALA EVROPU, STIGLO UPOZORENJE I NA "CRNI LED"! Letovi otkazani, jedna osoba poginula!

Autor Jana Desovski

Sniježna oluja okovala Njemačku.

Izvor: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

Njemačka se sprema za obilne sniježne padavine i poledicu, a samim tim i za probleme u saobraćaju. Očekuju se obilne sniježne padavine i izuzetno ledeni uslovi, posebno u centru i jugu zemlje, saopštila je njemačka meteorološka služba (DVD). Efekti će se osjetiti i u željezničkom i vazdušnom saobraćaju.

Meteorolozi su upozorili na izuzetnu opasnost od poledice na jugozapadu i "crnog leda" - tankog sloja leda na putevima - u južnom dijelu zemlje. Obilne sniježne padavine predviđaju se za zapad i centar Njemačke. Snijeg se danas očekuje i u centralnim i istočnim djelovima zemlje, prema meteorološkim upozorenjima objavljenim juče uveče. Očekuju se značajni efekti na saobraćajnu infrastrukturu.

Mnogi letovi su već otkazani

Aerodrom Frankfurt očekuje brojna otkazivanja letova zbog predviđenih sniježnih padavina. Fraport, kompanija koja upravlja aerodromom, saopštila je da bi vazdušni saobraćaj mogao biti oštro ograničen do četvrtka. Aerodrom Sarbriken je čak juče uveče najavio da će danas potpuno otkazati svoje letove.

Predviđene sniježne padavine i ledena kiša u južnoj i zapadnoj Njemačkoj takođe su uticale na vazdušni saobraćaj na berlinskom aerodromu BER. Do sada je za danas otkazano 20 letova za i iz Frankfurta i 10 letova za i iz Minhena, rekla je portparolka aerodroma.

Od putnika koji putuju u Frankfurt ili Minhen se traži da redovno provjeravaju status leta. U nekim okruzima Bavarske nastava se takođe otkazuje ili održava od kuće zbog vremenskih problema. Nevrijeme je odnijelo i žrtvu – u utorak uveče je stradao 86-godišnji čovjek nakon što ga je udario auto dok je po mraku čistio snijeg na trotoaru na saveznom putu 109, a žena koja je vozila zadobila je lakše povrede.