Svijet

JEDAN OD 2 NAJTEŽA UDARCA ZA RUSIJU OD POČETKA RATA: Novi detalji obaranja moćnog A-50 i Il-22 iznad Azova!

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni tvrdi da je vazduhoplovstvo uništilo ruski avion A-50 za radarsku detekciju velikog dometa i leteći komandni centar za kontrolu vazduha Il-22 iznad Azovskog mora!

Izvor: Printscreen/Twitter

Incident se dogodio u nedelju oko 21 sat iznad Azovskog mora.

,,Hvala vazduhoplovstvu za savršeno planiranu i izvedenu operaciju u regionu Azov'' napisao je Zalužni na svom kanalu na Telegramu i objavio snimak radara na kome se navodno vidi momenat obaranja letjelica.

Na društvenim mrežama, međutim, pojavila se fotografija Il-22 koji je uspio da sleti iako je teško oštećen.

Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat navodi da je posada Il-22 nekako uspjela da spusti avion na aerodrom Anapa.

,,Izgleda da je Il-22 konačno stigao do Anape. Kopile je uporno'' napisao je Ignat na svom kanalu na Telegramu i dodao da među posadom ima nekoliko ranjenih.

Izvor: SCREENSHOT TELEGRAM

Ignat navodi da je do danas uništavanje aviona za radarsku detekciju velikog dometa A-50 za ukrajinske oružane snage izgledalo kao nemoguć zadatak, ali da su uspjele da obore "dve debele mete" odjednom.

Za sada nije poznato kako su letjelice pogođene.

A-50 i Il-22 su prema jednoj verziji pogođeni projektilom ispaljenom iz nekog PVO sistema, najvjerovatnije američkog Patriota, ali pojedini ruski vojni blogeri ne isključuju ni mogućnost da je u pitanju takozvana prijateljska vatra.

,,Tragedija je uvijek tragedija. Pogotovo kada je ovakvih razmjera. Najvjerovatnije nećemo znati ko je kriv za smrt pilota. Vječiti let mrtvima i brz oporavak i povratak na dužnost ranjenima. Za detalje pitajte one u Podmoskovlju i administratore glupih kanala, koji se smatraju pravim patriotama i tačno znaju šta se može pisati, a šta ne'' navodi dobro obaviješteni kanal Fajter bomber.

Mnogi navode da je gubitak A-50 jednak potonuću krstarice "Moskva" koja je bila komandni brod Crnomorske flote.

Ministarstvo odbrane Rusije se još nije oglasilo dok portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov navodi da Kremlj nema informacije o obaranju aviona i da je istraga u toku.

Zvaničnik ukrajinskog parlamentarnog odbora za bezbjednost Jurij Misijahin navodi da je obaranje A-50 veći uspjeh nego da je oborena cijela eskadrila Su-35.

Ukrajinski kanali na Telegramu objavili su snimak na kome se navodno vide tijela nastradale posade A-50, međutim, snimak nije moguće nezavisno provjeriti.

Leteći radar A-50 inače košta oko 330 miliona dolara. Rusija je prije rata navodno imala samo devet A-50 dok je jedan prema nezvaničnim informacijama ranije oštećen prilikom diverzije na aerodromu u Belorusiji. Letjelicom upravlja pet pilota dok posadu čini još 10 radarista.

Zašto su A-50 i Il-22 letjeli zajedno?

Cilj je vjerovatno bio da se poveća bezbjednost Krima i okolnih voda. A-50 je trebalo da daje radarsku sliku i upozorava na dolazak ukrajinskih aviona dok je Il-22 trebalo da otkriva ukrajinska besposadna plovila prije nego što napadnu brodove.