Svijet

AMERIČKI IZBORI DONOSE OBRT! Bajdenov rejting u padu, Tramp favorit: Bitka između dva nepopularna kandidata

Autor Aleksandra Virijević

Prema najnovijoj anketi, Donald Tramp ima najviše izgleda da bude izabran za predsjedničkog kandidata, dok se rejting trenutnog američkog predsjednika Džozefa Bajdena nalazi u izrazitom padu.

Izvor: YouTube/Printscreen/C-SPAN

Najmanje 70 posto republikanaca navodno bi bilo zadovoljno Donaldom Trampom kao predsjedničkim kandidatom stranke, rezultati su najnovije sprovedene Ipsos ankete. Rezultati pokazuju da Tramp za sada ima ubjedljivu prednost u odnosu na ostale republikanske kandidate- Rona Desantisa, Niki Hejli, Vivek Ramasvami i Asa Hačinsona.

S druge strane, rezultati objavljeni u nedelju govore da bi 57 posto demokrata bilo zadovoljno izborom trenutnog predsjednika Džozefa Bajdena kao predsjedničkog kandidata ove partije.

I pored svega navedenog, Tramp se nalazi u ubjedljivom vođstvu, budući da više od 68 procenata Republikanaca smatra da on ima najveću šansu da bude izabaran za predsjedničkog kandidata. On je takođe ocijenjen kao najsnažniji vođa i kao najbolje kvalifikovan za predsjedničku funkciju, što mu dodatno daje prednost u odnosu na ostale kandidate.

Tramp je nadmašio svoje protivnike i kada je riječ o empatiji i zajedničkim vrijednostima. Najveći broj ljudi smatra da je upravo on kandidat sa kojima dijele iste vrijednosti i koji će najbolje razumjeti njihove probleme. S druge strane, fakultetski obrazovani republikanci ne mogu da se slože sa ovim mišljenjem. Samo 27 posto ovih ispitanika smatra da Tramp razumije njihove probleme, što je velika razlika u poređenju sa 57 posto amerikanaca bez diplome koji podržavaju bivšeg predsjednika u ovoj kategoriji.

Rezultati ankete pokazuju da je Bajdenov rejting u velikom padu, što se nije desilo nijednom američkom predsjedniku u proteklih 15 godina. Kako prenosi Al Džazira, 58 posto ispitanika ne podržava Bajdenovu trenutnu predsjedničku politiku i ne odobrava njegov rad.

Dobre vijesti za Bajdena ne dolaze ni od afroameričkih, kao ni latinoameričkih glasača. Njegov rejting nalazi se 21 posto ispod prosječnog među aforamerikancima, dok je situacija sa latinoameričkim glasačima još gora, 15 posto poena ispod prosjeka.

Kada se uporede glavna republikanska i demokratska očekivanja, izveštaj pokazuje da Bajden vodi u percepciji njegovog poštenja i vjerodostojnosti. Negdje oko 41 posto smatra da su ovo atributi koji opisuju trenutnog američkog predsjednika, dok ih samo 26 posto povezuje sa Trampom. Trka između ova dva kandidata se i dalje nastavlja, pa je tako Tramp pobijedio Bajdena u percepciji mentalne oštrine i fizičkog zdravlja koje je potrebno za predsjednika.

U izvještaju se opisuje da ukoliko Bajden i Tramp budu izabrani za predsjedničke kandidate, to će biti bitka između dva veoma nepolularna političara.