Svijet

TRAKTORI STIŽU U BERLIN, SPREMA SE HAOS: Velike završne demonstracije njemačkih paora protiv Šolcove vlade

Autor Anja Rašović Izvor Kurir

Udruženje poljoprivrednika Njemačke i njegove pokrajinske organizacije pozvali su na današnje velike demonstracije protiv smanjenja subvencija koja je uvela savezna vlada kancelara Olafa Šolca.

Izvor: Rolf Zöllner / imago stock&people / Profimedia, PATRICK PLEUL /AFP /Profimedia, AP Markus Schreiber

Berlinski Tagesšpigel navodi da se očekuju hiljade učesnika protesta koji od sinoć pristižu u njemačku prestonicu.

Navodi se da će ove demonstracije biti vrhunac talasa protesta poljoprivrednika koji su se u toj zemlji odvijali prethodnih dana.

Njemački list navodi da zbog demonstracija poljoprivrednika postoji rizik od saobraćajnog haosa u Berlinu i čitavom tom regionu.

Izvor: ROLF ZÖLLNER / IMAGO STOCK&PEOPLE / PROFIMEDIA

Navodi se da je berlinska policija sinoć objavila da će za poljoprivredna vozila biti zatvoren centar grada pošto je područje centralnih ulica već puno traktora.

Najveći poljoprivredni protesti u istoriji Njemačke krenuli su prošlog ponedeljka kada praktično nije bilo dijela zemlje koji je normalno funkcionisao pošto je na drumove izašlo hiljade traktora.

Ispred Brandenburške kapije u Berlinu tada je u koloni poljoprivrednih vozila koja je blokira viđena i zastave nekadašnje Njemačke Demokratske Republike (DDR), a bilo je i zahtjeva za raspisivanje varednih izbora.

Njemačka vlada je tada saopštila da neće biti promjena u vezi sa postepenim ukidanjem poljoprivrednih subvencija, a portparol kancelara Šolca je poručio da "ne mogu uvijek svi da budu zadovoljni".

Njemački vicekancelar Robert Habek je istog dana upozorio da su ekstremne snage preotele protest poljoprivrednika i pozvao na zaštitu demokratije.

Habek, koji je i njemački ministar ekonomije, objavio je video poruku na društvenim mrežama.

Izvor: ROLF ZÖLLNER / IMAGO STOCK&PEOPLE / PROFIMEDIA

- Postoje pozivi koji kruže sa fantazijama o puču. Ekstremističke grupe se formiraju, otvoreno se pokazuju nacionalistički simboli - poručio je Habek.

Ipak, protesti su već narednog dana bili manjeg intenziteta, da bi u srijedu ponovo ojačali, a istog dana započeo je i štrajk mašinovođa "Dojče bana" (Njemačke željeznice - DB) koji je dodatno doprinio saobraćajnom haosu.