Svijet

NAPETO NA SJEVERU UKRAJINE! RUSIJA IMA 19.000 VOJNIKA NA GRANICI: Ne mogu da krenu u juriš,ali imaju drugi VAŽAN ZADATAK

Autor Ivona Ulićević Izvor Kurir

Moskva mjesecima drži 19.000 vojnika na granici sa sjevernim ukrajinskim oblastima Sum i Černigov.

Izvor: Kurir

To tvrdi portparol sjevernih ukrajinskih snaga Jurij Povh.

Moskva je izvršila invaziju na dvije sjeverne ukrajinske oblasti na početku invazije 2022. godine, ali su ruske snage odbačene iza granica već u aprilu.

- Taj broj se nije mijenjao nekoliko mjeseci tako da nema potrebe da se raspravlja o znacima da je neprijatelj formirao bilo kakve udarne grupe - rekao je Povh na televiziji.

Portparol je dodao da bi kontingent te veličine mogao da se koristi za obezbjeđenje granice, ali ne i za probijanje ukrajinskih linija. Iako nisu pod prijetnjom velike ofanzive dva regiona redovno doživljavaju prekogranične napade ruskih diverzantskih grupa i granatiranja.

- Trenutno možemo reći da neprijatelj u većoj mjeri sprovodi svoju uznemirujuću vatru - rekao je Povh i dodao da ukrajinske snage održavaju kontrolu nad sjevernom granicom i sprečavaju prelazak ruskih diverzantskih grupa.

Tokom prve dvije nedjelje decembra ruske snage su sedam puta pokušale da pređu granicu i prodru u Sumsku i Černigovsku oblast, rekao je ukrajinski general-potpukovnik Sergej Najev, a pet od tih pokušaja uhvaćeni su na djelu od strane ukrajinskih trupa.

Rusija je rano jutros, podsjetimo, ponovo digla strateške bombardere Tu-95MS i Tu-22M3 za napad na mete širom Ukrajine. Eksplozije su odjeknule u Kijevu, Dnjepropetrovsku, Vinici, Kremenčugu, Kropivnickom, Žitomiru...