Svijet

NA POMOLU NOVI HAOS U NJEMAČKOJ! Zbog sukoba u Crvenom moru prijete nestašice i rast cijena! "Skladišta su već prazna"

Najveći djelovi evropsko-azijskog saobraćaja prolaze kroz Crveno more i Suecki kanal.

Izvor: Profimedia/Alexander Pohl

Njemačka industrijska i privredna komora (DIHK) upozorila je na moguće obustave proizvodnje i nestašice zbog sukoba u Crvenom moru. Najveći djelovi evropsko-azijskog saobraćaja prolaze kroz Crveno more i Suecki kanal, tako da važni djelovi i sirovine za njemačku industriju trenutno ne pristižu na vrijeme, rekao je predstavnik DIHK-a Folker Trajer.

On je rekao da bi se duži rokovi isporuke i rast troškova prevoza i osiguranja uskoro mogli odraziti na povećanje konačnih cijena. "Prva skladišta su već prazna i primjetan je uticaj na proizvodne procese", rekao je Trejer. Ranije je proizvođač automobila Tesla saopštio da je u njihovoj fabrici u Gruenhajdu kod Berlina došlo do obustave proizvodnje zbog kašnjenja djelova sa Dalekog istoka.

Saobraćaj kroz Crveno more opao je za 70 odsto

Prema informacijama ekonomskog instituta "IfV", kargo saobraćaj kroz Crveno more opao je za 70 odsto, a najveća njemačka brodarska kompanija Hapag-Lojd govori o mjesečnim gubicima u "visokom dvocifrenom milionskom iznosu". Istovremeno, predstavnik Trgovinskog udruženja Njemačke Štefan Gent naglašava da, uprkos smanjenom prometu sa Dalekog istoka, potrošači ne moraju da strahuju od nestašice u maloprodaji. "Maloprodajni lanci su se odavno preorijentisali na više lanaca snabdijevanja tako da snabdevanje ne zavisi samo od jednog izvora", rekao je Genth.

Prazne police u samouslužnim radnjama u nekim njemačkim regionima ove nedjelje prvenstveno su posljedica blokada njemačkih auto-puteva zbog protesta poljoprivrednika.