Svijet

HAOS ŠIROM EKVADORA! BANDE UBIJAJU I KIDNAPUJU POLICAJCE! Predsjednik donio HITAN DEKRET, jezivi prizori iz zemlje!

Autor Nevena Davidović Izvor mondo.rs

Širom Ekvadora divljaju naoružane kriminalne grupe.

Izvor: X/Policía Ecuador

Grupa teško naoružanih ljudi upala je juče u uživo program televizijskog kanala u Ekvadoru pod prijetnjom vatrenim oružjem naredili su zaposlenima u studiju da leže na podu prije nego što je prenos prekinut. El Universo piše da su novinari i snimatelji slali brojne poruke s molbama za pomoć dok su gangsteri divljali zgradom. "Žele da nas ubiju. Pomozite nam", glasila je jedna poruka. Policija Ekvadora objavila je na društvenim mrežama da su specijalne snage raspoređene na mjesto incidenta. Naknadno je policija na X-u objavila da su zaposleni televizije TC evakuisani iz studija.

Ekvadorska policija je kasnije saopštila da je uhapsila sve naoružane napadače i da su svi taoci živi. Najmanje četiri komada vatrenog oružja, dvije granate i "eksplozivni materijal" pronađena su, a 13 osoba je uhapšeno, rekao je Sezar Zapata, šef policije. "Počinioci će biti privedeni pravdi zbog ovog terorističkog akta", dodao je on.

Voditelj TC televizije Horhe Rendon opisao je šta se događalo. "Htjeli su da uđu u studio da bismo mogli da objavimo šta žele, pretpostavljam njihovu poruku", objavio je Rendon svom profilu na društvenoj mreži X. On navodi da je jedna osoba ranjena, ali policija to nije potvrdila.

Nakon upada u televizijski studio tokom emitovanja programa uživo, predsjednik Daniel Noboa potpisao je hitnu uredbu kojom se proglašava unutrašnji oružani sukob i navodi nekoliko skupina organizovanog kriminala kao "terorističke organizacije". Vlada je saopštila da je nasilje reakcija na Noboin plan da izgradi novi zatvor visoke bezbjednosti i prebaci vođe bandi u zatvor.

"Današnji događaji pokazuju da akcije i odluke koje je donijela nacionalna vlada imaju ozbiljan uticaj na kriminalne strukture, a kao odgovor na to započeli su talas nasilja", rekao je admiral Haime Vela, šef komande združenih oružanih snaga, nakon bezbjednosnog sastanka sa predsjednikom i drugim zvaničnicima. Sve grupe koje se navode u predsjedničkom dekretu sada su vojni ciljevi, dodao je Vela.

Do provale u studiju došlo je kada su kriminalne bande pokrenule talas terora širom Ekvadora, kidnapovajući policajce i detonirajući niz bombi, dok su zatvorenici kidnapovali desetine radnika obezbjeđenja. Napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je predsjednik Danijel Noboa proglasio vanredno stanje nakon što je pobjegao vođa najopasnije bande. Dok su hiljade vojnika i policajaca tragale za Adolfom Masijasom, osuđenim vođom ozloglašene bande, izbio je haos unutar i izvan zatvora.

BONUS VIDEO: